Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

TV4 svarar på kritiken om Alexander Bard

Publicerad: 11 januari 2018, 12:14
Uppdaterad: 11 januari 2018, 12:18

TV4:s Viveka Hansson menar att medierna måste hålla huvudet kallt inför kampanjer och bojkott. "Takhöjden i samhällsdebatten är helt fundamental för ett öppet samhälle. Den måste värnas även när det skaver illa."


Ämnen i artikeln:

Alexander BardTV4

Viveka Hansson, programdirektör för nyheter och samhälle på TV4, svarar i ett blogginlägg på den senaste kritiken gentemot programledaren Alexander Bard.

Amanda Oxell är en av dem som kritiserat Alexander Bards tweets och deltagande i TV4:s Talang.

Jag tror att det en TV-profil uttrycker på sitt offentliga Twitter-konto, bör han också kunna uttrycka i den TV-kanal som betalar honom, skriver hon i ett debattinlägg till Dagens Media.

Viveka Hansson anser däremot att tv-rummen måste klara av en och annan person med kontroversiella värderingar och uttalanden och att "takhöjden i samhällsdebatten är helt fundamental för ett öppet samhälle. Den måste värnas även när det skaver illa".

"Om TV4 enbart skulle låta människor ta plats i rutan vars åsikter och handlingar rimmar med företagets egna värderingar och är prövade på förhand, skulle vi få en väldigt trång tv-värld. Så vill väl ingen egentligen ha det", skriver Viveka Hansson i bloggen.

Därför tycker hon att det är rätt av producenten för "Talang", Lotta Andersson, och TV4 att stå emot uppropen om att sparka Alexander Bard. Enligt henne betyder det inte att TV4 legitimerar det Alexander Bard står för.

"Jag tycker att det är helt rimligt att Bard får stå ut med en diskussion om hur han uttrycker sig på nätet, som här i Nyhetsmorgon, eller med kritik från till exempel nätgruppen#jagärhär".

Däremot tror jag att gruppens rop på strängare lagstiftning är en riskfylld väg att gå. Utgivarnas VD Nils Funcke varnar för en rad punkter där lagstiftarna är i full sving när det gäller att se över regelverken, på flera sätt som allvarligt hotar att inskränka yttrandefriheten, skriver hon vidare i inlägget.

Alex Hartelius

Ämnen i artikeln:

Alexander BardTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.