Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

TV4 svarar på anklagelserna i direktsändning

Publicerad: 19 oktober 2017, 06:27
Uppdaterad: 23 oktober 2017, 07:41

Anna Rastner svarar på anklagelserna i Nyhetsmorgon. Foto: Skärmdump från TV4 Nyhetsmorgon

UPPDATERAD. Efter namnpublicering av känd TV4-profil i samband med hashtaggen #Metoo svarar TV4 på anklagelserna.


Ämnen i artikeln:

TV4

Både Expressen och Nyheter24 har publicerat namnet på den TV4-profil som anklagats för sexuella trakasserier. Anklagelserna har gjorts via Instagram och kvinnorna som riktar anklagelserna mot TV4-profilen har arbetat med mannen under två olika program.

Publiceringen av namnet på profilen har lett till att TV4 valt att svara på anklagelserna i direktsändning i "Nyhetsmorgon" i morse samt i ett inslag under gårkvällens nyhetssändning. Programchefen Anna Rastner var den person som intervjuades i båda inslagen.

I inslagen svarar Anna Rastner på hur TV4 har hanterat uppgifterna.

– Det är väldigt allvarliga anklagelser som kommer fram här. Mycket av det vi ser är uppgifter som ligger ganska långt tillbaka i tiden, vilket gör att det är ganska svårt att orientera sig i all den information som kommer fram, säger hon till TV4 Nyheterna.

Anna Rastner uppger även i inslaget att det gjordes en internutredning kring det aktuella programmet för två år sedan och att man efter det gjort förändringar.

På frågan om det har räckt svarar Anna Rastner att TV4:s uppfattning är att det har blivit bättre.

Det har även cirkulerat uppgifter om att en praktikant ska ha fått pengar från produktionsbolaget för programmet för att hålla tyst om trakasserier utförda av medieprofilen. I morgonens sändning av "Nyhetsmorgon" dementerar Anna Rastner uppgifterna.

– Det stämmer inte. TV4 har inte betalat ut några pengar till någon för att tysta någonting. Mig veterligen har även inte produktionsbolaget i det här fallet gjort det. Vi har inte hittat några sådana belägg för det, säger hon under programmet.

Programmet som TV4-profilen arbetar för har sponsorer som Volkswagen och Ikea. Till Expressen skriver Volkswagens informationschef Marcus Thomasfolk i ett mejl att man har ett samarbete med det bolag som producerar programmet, inte med några enskilda personer.

"Det handlar förstås om allvarliga anklagelser som vi tidigare inte haft någon kännedom om. Vi kommer att föra dialogen vidare med produktionsbolaget angående vårt samarbete", kommenterar han för tidningen.

I samband med att #Metoo fortsätter att spridas har även Aftonbladet fått hantera anklagelserna mot en manlig kollega. Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén meddelade igår att man startat en internutredning för att gå till botten med anklagelserna.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.