fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

TV4: "Ingen enskild aktieägare kan gå in och styra verksamheten"

Publicerad: 20 juli 2018, 08:51
Uppdaterad: 20 juli 2018, 14:58

UPPDATERAD. Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist kommenterar statens ägande i Telia, och säger att han känner sig "helt trygg" med framtiden inom telekombolaget. Inga nedskärningar är enligt vd:n på gång, och han litar på att den oberoende journalistiken kommer att fortsätta värnas.

Ämnen i artikeln:

TV 4Telia

JN

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


I dag blev det klart att miljaraffären mellan Telia och Bonnier blir av – under förutsättningen att den klarar konkurrensmyndigheternas granskning.

Om den oro som har vädrats kring statens ägande i Telia kommenterar Bonnier Broadcastings vd Casten Almqvist på bolagets egna blogg:

- Jag känner mig helt trygg i att vår journalistiska verksamhet fortsätter att skötas helt oberoende av ägaren, precis som i dag. Telia är fullt medvetet om vikten av att värna den oberoende journalistiken och vårt innehåll. Det garanteras bland annat av att vi blir ett eget affärsområde. Det gäller också när det handlar om det statliga ägandet i Telia, där bolagsstyrningen fungerar så att ingen enskild aktieägare kan gå in och styra verksamheten.

Näringminister Mikael Damberg ska träffa Telias styrelse under fredagen. Han är inte imponerad av affären, och betonar att sista ordet inte är sagt. En diskussion kommer att föras både kring sändningstillstånd och konkurrensfrågor. Enligt honom är det inte aktuellt från statens sida att sälja innehavet i Telia. Stefan Löfven har dessutom under fredagen sagt i en kommentar att staten inte är intresserad av att äga några fler marksändningstillstånd.

Affären mellan Telia och Bonnier är emellertid en naturlig del i den globala konkurrensutvecklingen, där nya jättar som Netflix, Amazon, Facebook och Youtube, i allt större utstäckning ger sig in på traditionella medieaktörers marker.

- Lösningen för många bolag blir stora strukturella affärer över hela värdekedjan. Affärer som den här sker nu överallt. Vi är alltså inte ensamma, kommenterar Casten Almqvist.

Telekomjätten AT&T:s har köpt medieaktören Time Warner samt lagt bud på flera andra bolag. MTG gjorde ett försök till fusion med danska TDC tidigare i år, som emellertid misslyckades. I juli blev det känt att Telia köpt TDC:s norska del.

Om alliansen mellan Telia och Bonnier Broadcasting säger han:

- I Telia får vi en stark ägare med muskler inom teknik och distribution som långsiktigt kan säkra vår satsning på svenskt innehåll inom alla områden. Tillsammans med Telia förstärker vi nu vår strategi ”från tittare till användare” när vi kombinerar våra olika styrkor. Användarna fortsätter att vara i centrum för allt vi gör även framåt.

Enligt vd:n, som också föreslagits som vd för Telias nya tv-verksamhet, finns det inga planer på nedskärningar.

- Det finns inga sådana planer, det här handlar inte om att spara pengar. Telia köper vår verksamhet för att de tror på den samverkan och de nya möjligheter det skapar. Men vi vet helt säkert att förändringen i vår bransch aldrig har gått så snabbt som nu. Samtidigt vet vi att den i framtiden aldrig kommer att gå långsammare än i dag. Det behöver både vi och våra ägare förhålla oss till.

På den direktsända presskonferensen som hölls fredag förmiddag sade Telias vd Johan Dennelind att "ett fåtal nyckelpersoner på ledande ställning inom Bonnier Broadcasting erbjudits incitament för att stanna".

Om affären godkänns eller inte, förväntas stå klart under andra halvan av 2019.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev