Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Turkiet stänger ned massmedier

Publicerad: 28 juli 2016, 06:37
Uppdaterad: 28 juli 2016, 12:21

UPPDATERAD. Oroligheterna fortsätter i Turkiet – nu genomför regimen massavstängning av turkiska medier. Svenska mediechefer – däribland SR:s vd Cilla Benkö – fördömer agerandet.


Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

370 journalister på det turkiska public service-bolaget TRT stängdes i förra veckan av från sina tjänster, då de misstänks ha varit delaktiga i kuppförsöket i Turkiet den 15:e juli. Igår följde nyheten att president Erdogans utrensningar fortsätter, och att ytterligare 47 journalister gripits, varav 16 av dem har tagits in för förhör.

Nu uppger nyhetsbyrån Reuters enligt flera svenska medier, däribland SVT Nyheter, att den turkiska regimen genomför en massavstängning av turkiska medier. Det rör sig om tre nyhetsbyråer, 16 tv-kanaler, 23 radiostationer och 45 dagstidningar, 15 tidskrifter och 29 förlag.

– Den acceleration som har varit sedan det misslyckade kuppförsöket saknar motstycke i den turkiska historien. Då ska man komma ihåg att det här landet har varit i närmast fritt fall i flera år. Vi har upprepade gånger försökt uppmärksamma den katastrofala situationen för yttrandefrihet och pressfrihet i Turkiet, säger Jonathan Lundqvist från Reportrar utan gränser, till SVT Nyheter.

Jonathan Lundqvist säger vidare att han befarar att allt fler journalister kommer att gripas och att debatten begränsas.

Starka reaktioner från mediechefer

Flera svenska mediechefer går idag ut och fördömer den turkiska regimens agerande, däribland Sveriges Radios vd Cilla Benkö.

– Det som nu sker i Turkiet är fullkomligt oacceptabelt och måste bemötas på högsta politiska nivå. Hot mot journalister kan också leda till självcensur. En fri och kritisk journalistik är en grundläggande förutsättning för ett fredligt och välmående samhälle, säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Den fortsatta minskningen av mediefriheten runt om i världen, som dokumenterats av internationella organisationer som exempelvis Reportrar utan gränser, anser hon vara mycket oroande.

– Jag stödjer därför föreningens krav på att FN ska tillsätta ett särskilt sändebud med ansvar för att driva frågor om journalisters säkerhet. Dessutom krävs ett tydligare agerande från politiker i vardagen. Vid varje officiellt besök bör svenska politiker och andra höga företrädare ställa frågor om hur landets tryck- och yttrandefrihet garanteras och hur många journalister som sitter fängslade, forsätter Cilla Benkö.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Reportrar utan gränser

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.