Turkar tvingas ge chefer Facebook-inlogg

2017-11-13 10:08  
Statligt anställda i turkiet tvingas, enligt Arbetaren, ge chefen facebook-inlogg. Foto: Janne Næss och Wikimedia.

I Turkiet tvingas statligt anställda ge chefen sina – och familjens – lösenord till konton på sociala medier. De som vägrar riskerar att få sparken.

Det är blanketten "Detaljerade personuppgifter om de anställda" som den statliga vattenmyndigheten DSI har begärt att de 22000 anställda ska fylla i, rapporterar tidningen Arbetaren.

– Den som vägrar riskerar förlora sitt arbete, säger den turkiska förbundsjuristen Sercan Aran till tidningen. Kravet ska även gälla anställdas familjemedlemmar.

Förutom att arbetsgivaren förväntas få en fullmakt som tillåter dem att logga in på de anställdas facebook, twitter och Instagram-konton, förväntas arbetstagarna uppge vilka tidningar de prenumererar på, vilken bank de har och vilka organisationer eller fackförbund de är medlemmar i.

Delar de inte med sig av uppgifterna riskerar de att förlora sina jobb. Den turkiska regeringen hänvisar till undantagslagar, efter förra årets militärkupp, skriver Arbetaren.

Turkiets största arbetarfack, Türk-Is förnekar att det pågår en åsiktsregistrering, och hävdar att enbart ett fåtal anställda har fått blanketten. 

Janne Naess

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt