Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag18.02.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Turkar tvingas ge chefer Facebook-inlogg

Publicerad: 13 November 2017, 09:08
Uppdaterad: 13 November 2017, 09:19

Statligt anställda i turkiet tvingas, enligt Arbetaren, ge chefen facebook-inlogg. Foto: Janne Næss och Wikimedia.

I Turkiet tvingas statligt anställda ge chefen sina – och familjens – lösenord till konton på sociala medier. De som vägrar riskerar att få sparken.


Ämnen i artikeln:

sociala medier

Det är blanketten "Detaljerade personuppgifter om de anställda" som den statliga vattenmyndigheten DSI har begärt att de 22000 anställda ska fylla i, rapporterar tidningen Arbetaren.

– Den som vägrar riskerar förlora sitt arbete, säger den turkiska förbundsjuristen Sercan Aran till tidningen. Kravet ska även gälla anställdas familjemedlemmar.

Förutom att arbetsgivaren förväntas få en fullmakt som tillåter dem att logga in på de anställdas facebook, twitter och Instagram-konton, förväntas arbetstagarna uppge vilka tidningar de prenumererar på, vilken bank de har och vilka organisationer eller fackförbund de är medlemmar i.

Delar de inte med sig av uppgifterna riskerar de att förlora sina jobb. Den turkiska regeringen hänvisar till undantagslagar, efter förra årets militärkupp, skriver Arbetaren.

Turkiets största arbetarfack, Türk-Is förnekar att det pågår en åsiktsregistrering, och hävdar att enbart ett fåtal anställda har fått blanketten. 

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

sociala medier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.