Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag29.05.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Tveksamheter kring nytt mediebolag

Publicerad: 7 November 2016, 14:54
Uppdaterad: 7 November 2016, 15:02

Både TU och Journalistförbundet är skeptiska till nytt mediebolag – men av olika anledningar.


Ämnen i artikeln:

TUJournalistförbundet

TU välkomnar slutbetänkandet av Medieutredningen och hoppas att den leder till "politiska beslut som underlättar för dagspressen och dess demokratiska uppdrag i den krävande strukturomvandlingen".

– Vi är positiva till flera av utredningens förslag, som att öka stödet till dagspressen, öka oberoendet till staten och att utreda skärpta straff för hot mot journalister, säger Jeanette Gustafsdotter, vd på TU i ett pressmeddelande.

TU:s första intryck är att utredningen på flera områden beskriver dagspressens och nyhetsmediernas aktuella situation väl.

Ett förslag som lades fram av utredningen var att starta ett offentligt finansierat mediebolag till.

Men det är TU tveksamma till och man ifrågasätter om ytterligare en offentligt finansierad organisation är vägen att gå för att lyfta upp underbevakade områden.

Förslaget om investeringsfonder för nystartade medieinitiativ och en prioritering av snabb internetaccess till medborgarna ser TU som "mer vitala och framkomliga vägar".

Vidare hoppas TU på att Medieutredningens förslag om att utreda de stora internationella mediebolagens konkurrenseffekter för den svenska marknaden snart blir verklighet.

Journalistförbundet ifrågasätter resurserna

Även Journalistförbundet välkomnar utredningen men är skeptiska till att resurserna kommer räcka till.

Likt TU är Journalistförbundet tveksamma till ett nytt mediebolag men av en annan anledning. Enligt förslaget ska resurser nämligen tas från de befintliga public service-företagen.

– Om upp till tio procent av de resurser som public service-bolaget förfogar över idag ska föras över till ett fjärde bolag kommer det att påverka dagens programbolag. Dessutom riskerar nya friktioner gentemot landsortspress att uppstå med det nya bolaget, säger Jonas Nordling i en kommentar.

Journalistförbundet gläds över förslaget att dagens presstöd ska ersättas av ett mediestöd för allmänna nyhetsmedier.

– Det är glädjande att våra tankar om att mediestödet ska kopplas till ett ansvarigt utgivarskap och ett ansvar för medieetiken finns med i utredningens förslag, säger Jonas Nordling.

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TUJournalistförbundet

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.