Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

TU kritiska mot Google: "Ett hot mot demokratin"

Publicerad: 5 mars 2018, 15:27
Uppdaterad: 6 mars 2018, 07:43

Jeanette Gustafsdotter, vd på TU. Foto: Jonas Hellsén.

TU:s vd Jeanette Gustafsdotter skriver öppet brev till justitieministern efter hot mot journalister och advokater.


Ämnen i artikeln:

TU

Under helgen publicerade både DN och Expressen flertalet artiklar där de granskat den högerextrema gruppen Granskning Sverige och deras sätt att arbeta på Google och Youtube.

Både DN och Expressen har under dagen rapporterat om hur Google tillåter högerextrema grupper att sprida trakasserier och upphovsrättskyddat material, och att materialet bara i enstaka fall tas bort.

Enligt de båda tidningarna ska nätverket vid upprepade tillfällen ha hotat och trakasserat journalister, och dessutom ska Granskning Sverige ha uppsökt en av Expressen och DN:s advokater när denne försökt stoppa de nämnda överträdelserna.

Händelserna har fått tidningarna att reagera, och tillsammans med flera branschorganisationer (däribland Svenska Journalistförbundet och TU) kräver man att Google ska agera mot aktörer som Granskning Sverige.

Enligt DN och Expressen ska TU:s vd Jeanette Gustafsdotter ha skrivit ett öppet brev till justitieministern Morgan Johansson. I brevet begär branschorganisationen att han "initierar ett möte mellan Google, Facebook samt utsatta svenska medier för att efterhöra hur de aktuella aktörerna ser på problemet och vad de gör för att ta sitt ansvar”.

"Det här är ytterst ett hot mot demokratin och rättsstaten. Google måste ta samma ansvar som ett svenskt företag och följa de lagar som svenska bolag är skyldiga att följa", skriver TU i det öppna brevet enligt DN.

För Medievärlden förklarar Jeanette Gustafsdotter att hon anser Googles icke-agerande som skrämmande.

– Jag blir förbannad rent ut sagt. Det är skrämmande och direkt felaktigt. Jag kan inte se att man som ett ansvarsfullt företag kan tillåta andra att sprida direkta olagligheter, säger hon till Medievärlden.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TU

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News