Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

TU anmäler Sverige till EU-kommissionen

Publicerad: 21 december 2016, 12:52
Uppdaterad: 21 december 2016, 13:03

Hot om vite vid utländsk spelreklam på Aftonbladets- och Expressens sajter får TU att rasa.


Ämnen i artikeln:

TUExpressen.seAftonbladet.seEuropeiska kommissionen

Aftonbladet och Expressen fick inget gehör hos förvaltningsrätten efter att ha överklagat Lotteriinspektionens beslut från 2013, som Dagens Media tidigare berättat. Tidningarna riskerar nu vite om 45 000 kronor om dagen utifall de har utländsk spelreklam på sajterna.

Anledningen är att Lotteriinspektionen slår vakt om det så kallade främjande­förbudet i den svenska Lotterilagen som innebär att det är förbjudet att främja deltagande i utländska spel, vilket innebär en begränsning av medieföretagens möjligheter att ta in annonser för utländska spelbolag.

Aftonbladet, Expressen och TU har tidigare aviserat att de ämnar överklaga beslutet. Den senare kommenterade:

"TU:s uppfattning är, i avvaktan på detta, att främjandeförbudet i lotterilagstiftningen, strider mot EU-rätten och därför inte kan tillämpas."

TU anmäler nu den svenska staten till EU-kommissionen – för andra gången – och  begär att EU-kommissionen ”ingriper skyndsamt”.

Redan 2013 anmälde TU Sverige till kommissionen för fördragsbrott avseende den fria rörligheten för speltjänster och det så kallade främjandeförbudets hinder mot spelannonsering.

I sitt svar angav EU-kommissionen att de "noga följer den svenska utvecklingen på spelområdet." Men ärendet avslutades sommaren 2015 med hänvisning till att Sverige då hade påbörjat förberedelserna av en reform av spelregleringen i Sverige.

Men utredningsarbetet har dragit ut på tiden samtidigt som Expressen och Aftonbladet alltså hotas med viten om 45 000 kronor per dag.

"TU anmäler därför i dag på nytt den svenska staten till EU-kommissionen", skriver TU.

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.