Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag09.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Trump blockerade användare på Twitter – stäms

Publicerad: 12 juli 2017, 07:58
Uppdaterad: 12 juli 2017, 08:01

Nu har Donald Trumps twittrande ännu en gång försatt honom i blåsväder. Bild: Flickr

En yttrandefrihetsgrupp vid Columbia University har lämnat in en stämningsansökan mot president Donald Trump efter att han blockerat dem på Twitter.


Att USA:s president Donald Trump är en ivrig twittrare har nog undgått få. Trump använder plattformen både till att hylla sina likasinnade och att vädra sitt missnöje över motståndare och etablerade medier som han många gånger menar ägnar sig åt ”fake news”-rapportering.

Nu har presidentens twittrande ännu en gång försatt honom i blåsväder.

Sammanlagt sju personer i en yttrandefrihetsgrupp på Knight First Amendment Institute vid Columbia University har nämligen lämnat in en stämningsansökan mot honom efter att han blockerat dem på Twitter. Det skriver BBC.

De sju personerna menar att Trump eller folk hur hans personalstyrka blockerade dem efter att de replikerat på presidentens tweet med hånfulla eller kritiska kommentarer.

När man blockeras på Twitter blir det omöjligt att se eller svara på tweets från kontot i fråga. I stämningsansökan menar de sju personerna att Trump genom blockeringen därför hindrar dem från att delta i konversationen online, och kallar det hela för ett försök att ”tysta dissidenter”, och därmed utgör ett brott mot yttrandefriheten som är inskriven i konstitutionen.

Även Vita husets pressekreterare Sean Spicer och presidentens ansvariga för sociala medier, Daniel Scavino ingår i stämningen. 

Jameel Jaffer, ordförande i Knight First Amendment Institute, säger till BBC att presidentens förkärlek för Twitter innebär att hans Twitterkonto har blivit en ”viktig källa till nyheter och information om regeringen”.

– Vita huset agerar olagligt när det utesluter människor från det här digitala forumet bara för att de inte håller med presidenten, säger han.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.