Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Medier

Trump blev klar som USA:s nästa president

Publicerad: 30 December 2016, 06:00
Uppdaterad: 30 Januari 2017, 14:30

ÅRET SOM GICK. Opinionsinstitut, medier och politiska bedömare missbedömde valutgången fullständigt – fastighetsmagnaten Donald Trump blev vald till USA:s nästa president.


Ämnen i artikeln:

Donald TrumpHillary Clinton

Så gott som samtliga bedömare var eniga om att Donald Trump var uträknad, att Hillary Clinton väg till Vita huset utstakad och spikrak.

Efter en valrörelse där Donald Trump anklagats för sexövergrepp, beslagits med osanningar och där han gång på gång uttryckt sig nedlåtande om kvinnor, invandrare och meningsmotståndare kunde han i början av november räkna hem 306 elektorsröster.

Det som ingen trott var möjligt hade skett fastighetsmagnaten var klar som USA:s nästa president.

Debattören Michael Moore – som var en av få som faktiskt trodde på en valseger för den republikanske kandidaten – beskrev Trump som en "personal Molotov cocktail" för amerikansk arbetar- och medelklass.

Då spelade skandaler och lögner mindre roll. Att medier i USA tog ställning mot Trump togs snarast som en intäkt för att han stod utanför etablissemanget, och skulle lyckas rensa upp i Washington.

Donald Trump själv slog i ett tal i slutet av valrörelsen fast:

"I could stand in the middle of 5th Avenue and shoot somebody and I wouldn't lose voters.

Det var andra gången under året som gick som opinionsinstitut, medier och politiska bedömare missbedömde en valutgång fullständigt.

I början av sommaren skickade brittiska folket en kraftfull signal genom att rösta för ett utträde ur EU.

Hur kunde komma sig att så gott som samtliga bedömare misslyckades med att förutse både Trumps seger och Brexit?

I analysen i efterhand har många gett uttryck för att det är ett tecken på ökad polarisering, där olika grupper har allt färre kontaktytor mot varandra. Att Trumps seger inte bara vilar på missnöje utan också på ett värderingsmässigt avstånd mellan politiskt och medialt etablissemang och breda grupper bland väljarna.

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpHillary Clinton

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.