Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Towe Boström om livet som "Instagramstjärna"

Publicerad: 24 januari 2018, 10:37
Uppdaterad: 24 januari 2018, 11:06

Bild 1/2  

Breakit-reportern la fyra månader och 5 000 kronor på att bli en fejkad Instagramstjärna – och lurade annonsörerna.


Ämnen i artikeln:

Breakit

Problemet med fejkade följare i sociala medier är för varumärken som arbetar med influencers stort.

Breakits reporter Towe Boström bestämde sig för att undersöka problematiken närmare. I ett långt reportage berättar hon livet som Instagramstjärna, där hon lagt 4 månader och 5 000 kronor på att försöka lura annonsörerna.

Resultatet blev plattformar villiga att betala 1 000 kronor per bild – trots att alla hennes 20 000 följare inte ens finns.

Hur kom du på idén?

– Vi har skrivit mycket om influencer marketing och har spånat länge på att göra någonting mer och längre om det. Redan i våras pratade vi om det, säger Towe Boström till Dagens Media och fortsätter:

– Vi började med att bygga upp en bildbank för Instagram-inlägg som skulle räcka några månader. Jag hittade en uppsjö av olika sajter som jag kunde använda mig av. Ursprungsidén var att se om annonsörerna kunde upptäcka fejkade följare.

Hur gick det?

– Jag ville ifrågasätta hur kontrakten för Instagramstjärnor är och jag är förvånad över det stora utbudet över fejkade följare, influencer-nätverk och olika samarbeten som faktiskt finns. För mig var det en helt obekant marknad.

Vad kom du fram till?

– Att det framöver blir intressant att se hur man går vidare med det här. Instagram och andra plattformar har ett ansvar i att se över de här frågorna. Men det här visar att det finns en möjlighet att lyckas – trots fejkade följare. Däremot är det inget man bygger gratis.

Fejkade följare till trots lyckades hon som fejkad Instagramstjärna ändå knyta till sig några samarbeten och kampanjer med internationella plattformar.

– Det är svårt att säga vad som hade hänt om jag hade gått vidare med det här.

I november förra året gjorde Nöjesguidens webbredaktör Frasse Levinsson ett liknande wallraff-reportage. Resultatet av hans liv som Instagramkändis? En kashmirtröja.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Breakit

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.