Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Medier

Tomas Franzéns roll som koncern-vd avvecklas

Publicerad: 3 september 2018, 13:58
Uppdaterad: 3 september 2018, 15:27

Bonnierchefen Tomas Franzén.

Bonniers affärsområden blir självständiga bolag med egna vd:ar, och Tomas Franzéns roll förvinner. Istället blir han styrelseordförande i News, Broadcasting och Adlibrisgruppen.


Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénBonnier

Den strategiska styrningen kommer att bedrivas genom styrelsen för respektive bolag, istället för som idag genom koncernbolaget Bonnier AB. Förändringen ska vara i genomförd 1 januari 2019, skriver Bonnier i ett pressmeddelande.

I samband med det kommer Bonnier AB och moderbolaget Bonnier Holding att sammanföras i ett renodlat och mindre ägarbolag. Tomas Franzén kommer under hösten att driva arbetet med förändringarna. Efter att ha avslutat uppdraget som vd och koncernchef för Bonnier AB kommer Tomas Franzén sedan att vara styrelseordförande i News, Broadcasting och Adlibrisgruppen.

Carl-Johan Bonnier, styrelseordförande Bonnier AB:

– I juli undertecknade vi avtalet om försäljning av Bonnier Broadcasting till Telia. Affären stärker såväl Broadcasting som våra övriga bolag, och ger Bonnier finansiell styrka och handlingsfrihet framåt. Samtidigt som vi blir en mindre koncern, får vi utrymme att bli offensivare avseende både investeringar och förvärv kommenterar han.

Han fortsätter:

– Mot den bakgrunden tar vi nu nästa steg, och förändrar bolagsstyrningen i koncernen genom att fullt ut göra om Bonnier AB:s åtta affärsområden till självständiga bolag. Det ger ett tydligare mandat för vd och ledning i respektive bolag, och en möjlighet till ett mer värdeskapande och snabbrörligt styrelsearbete, närmare verksamheterna. I samband med det förändrar vi överbyggnaden i koncernen genom att sammanföra Bonnier AB och Bonnier Holding till ett mindre och mer renodlat ägarbolag, med Holdings Erik Haegerstrand som vd.

Förändringen möjliggörs av det arbete som bedrivits av och under Tomas Franzén med att sammanföra tidigare helt separata bolag till samlade enheter med gemensamma ledningar, inte minst inom News och Broadcasting, står det att läsa i pressmeddelandet. Sammanslagningen i affärsområden har förtydligat och effektiviserat verksamheterna och mobiliserat resurser för inte minst investeringar i teknik- och produktutveckling.

Arbetet med förändringen kommer att drivas av Tomas Franzén tillsammans med Erik Haegerstrand och ledningarna i bolagen.

– Jag är glad över att Tomas, även efter att rollen som koncernchef försvinner, kommer att ha en central roll inom Bonnier, som styrelseordförande i ett antal av våra viktigaste verksamheter; News, Broadcasting och Adlibrisgruppen, säger Jonas Bonnier.

Styrelseordförande i Bonnier Books blir Maria Curman som sedan tidigare också är ordförande i SF Studios. Rekrytering av ytterligare externa ledamöter till bolagens styrelser kommer att genomföras under hösten. Från den 1 januari är målet att affärsområdena fullt ut ska kunna fungera som självständiga bolag.

Tomas Franzén, vd Bonnier AB:

– Under hösten kommer jag att tillsammans med Erik Haegerstrand och medarbetarna att arbeta för att övergången sköts på bästa sätt för såväl våra verksamheter som för våra medarbetare. Arbetet med att utveckla Bonniers bolag är ett fantastiskt roligt, krävande och ansvarsfullt uppdrag, med begåvade medarbetare, engagerade ägare, en djupt meningsfullt samhällsfunktion och utmanande marknader. Jag är därför glad över att även framåt vara med och driva Bonniers utveckling, som styrelseordförande för News, Adlibrisgruppen och Broadcasting, också bortom mitt nuvarande uppdrag som vd för Bonnier AB.

Bolagen:

Adlibrisgruppen, vd Johan Kleberg

Books, vd Håkan Rudels

Broadcasting, vd Casten Almqvist

Business to Business, vd Karmo Kaas-Lutsberg

Magazines, vd Lars Dahmén

News, vd Anders Eriksson

SF Studios, vd Michael Porseryd

Ventures, vd Ulrika Saxon

I Bonnier ingår också Bonnier Fastigheter, som leds av vd Tomas Hermansson och Boninvest som leds av Erik Haegerstrand.

Janne Naess

Bildredaktör, fotograf och reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Tomas FranzénBonnier

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.