Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Vi lät kompisen skriva – fick första intervjun med David Lagercrantz

Publicerad: 26 Augusti 2015, 06:17
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:53

Sofia Wadensjö Karén om draget att publicera intervjun skriven av Millennium-författaren David Lagercrantz nära vän.


Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Författaren David Lagercrantz har själv vittnat om det stora medietrycket inför släppet av den fjärde, fristående, delen i Millennium-serien. I går rapporterade SR:s Kulturnytt om de krav som Norstedts ska ha ställt på tidningar som fått danska Politiken att rata en intervju med David Lagercrantz.

– Det är absurt att vara på den här sidan, att vara en del i ett sådant här släpp, sade David Lagercrantz i går till SR:s Kulturnytt.

Hajpen inför boksläppet i morgon är stor då boken ska släppas i 27 länder samtidigt. Tidigare har Dagens Nyheter publicerat en dagbok kring tillkomsten av boken ”Det som inte dödar oss”.

Nu rullar pr-cirkusen kring jättesläppet på.

Men när det gäller den första stora intervjun med David Lagercrantz får de stora tidningarna se sig slagna på fingrarna av tidningen Vi.

I tidningens nya nummer, som landade i butikerna i går, finns en lång intervju med författaren där läsaren får följa med på hans resa under de senaste åren. Intervjun publicerades även sent under tisdagen på nätet, både i en svensk och en engelsk version.

– Det är den första stora intervjun som publiceras, säger Sofia Wadensjö Karén, publisher för tidningen Vi, till Dagens Media.

Bakom texten står tidningen Vi:s musikkrönikör Johan Norberg – som är nära vän med David Lagercrantz sedan 20 år tillbaka.

Sofia Wadensjö Karén bedyrar att intervjun – och upplägget där en nära vän står för texten – har varit en idé som kommit inifrån. Enligt henne handlar det alltså inte om ett pr-upplägg från Norstedts.

– Det var vår idé från början och det var helt vår egen idé att Johan skulle göra porträttet. Vi försöker alltid hitta en unikt bra skribent till varje porträtt för att vi vill att våra läsare ska få något mer än de traditionella porträtten.

Hur stor roll spelade det för att ni skulle få den första stora intervjun att det var just Johan Norberg som skrev?

– Det kändes inte som att det stod och föll med det och det var inget beräknande från vår sida att vi skulle lägga jobbet på en vän för att få intervjun.

– Vi tänkte på hur vi skulle kunna göra den bästa intervjun och vi har Johan Norberg som är en väldigt bra skribent och som kan komma David närmare än andra. Vi vill att våra läsare ska få det oväntade och unika. Det var inte så att vi ville sätta ihop två polare för att det skulle bli ett snällt porträtt.

Hur har ni dealat med Norstedts kring detta?

– Vi har inte dealat. Vi lade ut jobbet för att vi ville göra det. Sedan så har vi kommit överrens att vi publicerar det inför boksläppet.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

David Lagercrantz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.