Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Vännerna minns och sörjer Pontus Schultz

Publicerad: 27 Augusti 2012, 09:42
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:12

Medie-Sverige är i sorg efter Pontus Schultz plötsliga död i lördags. Dagensmedia.se har pratat med fyra av hans kollegor genom åren.


Ämnen i artikeln:

Bonnier TidskrifterPontus SchultzVeckans Affärer

Peppe Engberg jobbade tillsammans med Pontus Schultz på både Vision och Finans Vision. Han minns Pontus Schultz som en visionär och en man med stort socialt patos.

– Det är ofattbart. Han var som en lilllebror i vårt band på något sätt. Han var ju så rastlös, säger Peppe Engberg, och fortsätter:

– Men om man skiter i hur det känns så var han en entusiatisk medientrepreör som trodde på att vi kunde göra världen bättre. Han hade ett socialt patos i sitt tidningsarbete, men han var också en av dem som först fattade att media gick online och att det inte var någon sommarfluga.

Peppe Engberg berättar också att han minns Pontus Schultz som mycket entusiastisk både vad gäller sitt arbete och att ta vara på sina framgångar.

– Han var hängiven och arbetssam. På något sätt så blir hans jävla cykeltur en metafor för honom själv för han var otroligt hängiven och gillade hög fart. Han var arbetssam och samtidigt entusiastisk när det gick bra. Han njöt av att fira. Vi gjorde av med energi på både vårt arbete och våra segrar.

Daniel Collin är vd på mediebyrån MEC och har arbetat tillsammans med Pontus Schultz i en mängd projekt.

– Jag är oerhört illa berörd. Jag träffade Pontus för nästan 20 år sedan och sedan dess har vi setts många gånger och suttit och spånat fram idéer och så vidare, säger han till dagensmedia.se.

Vad har han betytt för medie-Sverige?

– Han var definitivt en av de yngsta förnyarna i branschen. En av de största nytänkarna och visionärerna som har sett till att tänja och spränga gränserna. Det har inte funnits så många som honom i mediebranschen under den senare tiden, men det viktigaste är människan. Han var en väldigt nyfiken och vänlig själ.

Daniel Collin säger också att Pontus Schultz var en person som delade med sig av sin glädje och energi.

– Han var alltid varm, generös och kreativ och spred energi runt sig. Han lyckades ju också vara pappaledig med alla sina tjejer. Han var en stor människa och en förebild, även när det gäller jämställdhet.

Primes grundare Carl Fredrik Sammeli lärde känna Pontus Schultz tidigt i karriären.

– Jag är förfärad över det som hänt. Det är fruktansvärt hemskt. Han var bara 40 år och har lämnat tre barn och en hustru bakom sig, säger han till dagensmedia.se, och fortsätter:

– Som person hade Pontus en energi och en glädje i allt han gjorde och en känsla för tidens tand. Om någon förstod modernitet så var det han. Han har gjort avtryck vad gäller jämställdhet, miljö, teknologi och talang.

Carl Fredrik Sammeli säger att han kommer att minnas Pontus Schultz som en väldigt nyfiken människa, men också som en gränsöverskridare.

– Man skrattade jämt med honom. Å ena sidan tog han sig själv på allvar och ville förändra världen och å andra sidan tog han sig själv med en klackspark. Få har hans självförtroende och självinsikt, säger han.

Ulrika Saxon, i dag vd på Bonnier Growth Media, jobbade nära Pontus Schultz under sina år som vd på Bonnier Tidskrifter.

– Pontus var innovativ och nyfiken, påläst och klok. Han hade en enastående förmåga att få människor att tänka i nya banor, och se andra perspektiv. Ett geni är borta, och tomrummet efter Pontus Schultz kommer att kännas länge, säger hon.

Hur kommer du minnas honom som person?

– Pontus var en så livfull och energisk person, han tänjde på gränser, både mentalt och fysiskt. Jag kommer att minnas honom som den hoppfulle visionären, entreprenören, publicisten och kreatören, högproduktiv, och ständigt på väg, ofta i vinröda lackskor. Han slog oss alla med häpnad, gång på gång, säger hon.

Hon säger att Pontus Schultz gjorde avtryck inte bara på medievärlden, utan på hela sin omgivning.

– Pontus hade ett enastående driv, i allt han företog sig. Han var all-in. Han hade en förmåga att se optimistiskt på framtiden, som smittade hans omgivning. Han var så glad, och så öppen. Pontus borde ha fått många, många år till. Som tidningsmakare och entreprenör, men självklart främst som pappa. Han var fantastiskt stolt och hängiven över sina döttrar.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.