Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

”Upprörande att Bonnier Tidskrifter vägrar samtala”

Publicerad: 9 mars 2016, 09:21
Uppdaterad: 9 mars 2016, 10:51

UPPDATERAD. Bonnier Tidskrifter vill inte träffa frilansarnas organisationer för att diskutera avtalen. ”Upprörande”, skriver organisationerna i ett öppet brev.


Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Journalistförbundet, Svenska Fotografers Förbund, Svenska Tecknare och Bildleverantörernas Förening gjorde den 4 mars en gemensam förhandlingsframställan till Bonnier Tidskrifter. Anledningen är att man vill diskutera avtalen för frilansar.

Karin Ahlin, ordförande för Svenska Tecknare, har i en debattartikel på Dagens Media tidigare gått till hårt angrepp mot tidskriftsförlagens ”fulavtal” och i synnerhet Bonnier Tidskrifters avtal, som hon kallar ”makalöst groteskt”.

Men enligt ett öppet brev, undertecknat av företrädare för de fyra organisationerna, så vill inte Bonnier Tidskrifter träffa dem.

I brevet skriver Karin Ahlin, ordförande i Svenska Tecknare, Anki Almqvist, ordförande i Svenska Fotografers Förbund, Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet och Putte Salminen, vice ordförande i Bildleverantörernas Förening:

”Detta är oacceptabelt. Bonnier Tidskrifter agerande är enbart destruktivt. Ilskan bland Bonnier Tidskrifters frilansar över företagets arroganta maktanspråk växer för varje dag som går.

Vi kommer därför att uppmana varje frilansmedlem att besvara företagets avtalsförslag med en begäran att varje individuellt avtal ska förhandlas genom frilansens respektive organisation.

Vi har inte gett upp om att företaget ska söka dialog med oss i den här frågan. Vi är övertygade om att moderna och jämställda avtalsvillkor är rätt väg för framtiden - både för frilansarna och för Bonnier Tidskrifter.”

Åsa Rydgren, publisher på Bonnier Tidskrifter, kommenterar kritiken mot frilansavtalet i ett mejl till Dagens Media:

”Vi på Bonnier Tidskrifter känner inte alls igen oss i en del av den retorik som omger vårt frilansavtal. Vi har heller inte för avsikt att delta i de utspel som kommer från olika håll utan fortsätter precis som tidigare ha relationer direkt med alla våra frilansare.”

Hon menar att det är nödvändigt att skapa tydliga avtal kring framför allt rättigheterna. Enligt Bonnier Tidskrifters avtal övergår rättigheten till bolaget för allt material som frilansen producerar, vilket i praktiken innebär att Bonnier Tidskrifter sedan har rätt att göra i princip vad de vill med materialet – exempelvis sälja det vidare.

”Det är en viktig del av den stora digitala transformation och verklighet vi alla verkar i, och syftet är att på både kort och lång sikt skapa varaktiga affärer, vilket ju är i allas vårt intresse”, skriver Åsa Rydgren i mejlet.

”Avtalen är fullständigt frivilliga och prisförhandlingen inför varje jobb helt öppen för diskussion, precis som det alltid varit - avtalen reglerar endast rättighetsbiten. Vi har och kommer fortsätta att ha goda relationer med frilansarna, och många har redan skrivit på avtalet.”

Varför är det viktigt för Bonnier Tidskrifter att frilansarna skriver över rättigheten?

”Det är viktigt att göra skillnad på den ideella upphovsrätten och den ekonomiska. När vi betalar för ett jobb vill vi vara säkra på att vi får använda det i vår verksamhet, som i en modern medieverksamhet betyder i allt från tidningar och sajter till sociala medier, appar och så vidare. Därför är det nödvändigt att vi har den ekonomiska upphovsrätten, så att vi kan publicera materialet där våra målgrupper finns. Däremot gör vi inga anspråk på den ideella upphovsrätten, som ju varje upphovsman har kvar, och som måste respekteras.”

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.