Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag16.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Upplagehaveri på Aller Media

Publicerad: 6 maj 2014, 13:45
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:39

Dagens Media kan avslöja att det har förekommit oegentligheter med upplagorna på flera av Aller Medias titlar. Chefredaktörerna ska ha informerats under dagen.


Ämnen i artikeln:

Aller Media

Dagens Media kan avslöja uppgifter om att det ska ha förekommit oegentligheter med upplagorna på Aller Media-titlar som bland annat Café och Elle.

Marie Schultz är fackklubbsordförande på Aller Media och hon vill inte kommentera uppgifterna.

– Jag ber att du ringer till vår vd Bodil Ericsson Torp. All information i den här frågan kommer att gå via henne, säger Marie Schultz till Dagens Media.

Karin Lennmor är chefredaktör på Svensk Damtidning:

– Jag hänvisar dessa frågor till vår vd.

Inte heller Cafés chefredaktör Jens Stenberg vill uttala sig.

När Dagens Media når Bodil Ericsson Torp bekräftar hon dock uppgifterna. Enligt henne har det förekommit oegentligheter på fyra av Aller Medias 40 titlar – Café, Elle, Elle Interiör och Residence.

Felrapporteringen ska enligt Bodil Ericsson Torp ha uppstått då en tidigare samarbetspartner köpt tidningar och i gengäld åtagit sig att tillhandahålla tjänster till motsvarande belopp, men utan att några tidningar eller tjänster har utväxlats.

Som en direkt följd av felrapporteringen har den upplaga som rapporterats in till TS, den oberoende part som ska garantera svenska tidningars upplagor, varit i genomsnitt sex procent större än den verkliga upplagan.

Aller Media har nu dragit igång en internutredning med anledning av de felaktiga upplagorna.

– Jag ser mycket allvarligt på det här eftersom vi inte kan acceptera fel eller misstag med upplagesiffror. Det är därför viktigt för oss och våra annonsörer att vi går till botten med frågan och får fram fakta, säger Bodil Ericsson Torp till Dagens Media.

Förlaget arbetar just nu på att informera annonsörer och andra intressenter om det som inträffat.

– Vad vi dock vet är att läsarsiffrorna, som Orvesto mäter, inte påverkats av felrapporteringen. Däremot är det för tidigt att dra säkra slutsatser om konsekvenser, utan det är något som den kommande utredningen får visa, säger Bodil Ericsson Torp.

Upplagorna ska ha varit felaktiga åtminstone sedan 2012.

– När vi har mer fakta på bordet kommer vi att fatta beslut om vilka eventuella åtgärder som krävs framåt, avslutar Bodil Ericsson Torp.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Aller Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.