Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Unionen: "Det är ett bra avtal"

Publicerad: 11 Juni 2012, 06:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:19

Under gårdagen enades Unionen, Medieföretagen och Almega Tjänsteunionen om ett nytt kollektivavtal. Nu kommenterar facket förhandlingarna.


Ämnen i artikeln:

MedieföretagenUnionenCarat

Det var vid åttatiden i går kväll som parterna tecknade ett nytt kollektivavtal som bland annat innebär en löneökning på 2,6 procent.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert är inte anträffbar, men presschefen Louise Gerdemo Holmgren säger att fackförbundet är nöjda med det nya avtalet.

– Det är ett avtal som är bra för Unionens medlemmar. Det innebär också lösningar på de frågor som vi har tagit strid för, säger hon till dagensmedia.se.

I det nya avtalet införs också en så kallad individgaranti, vilket innebär att alla anställda garanteras en löneökning på 300 kronor.

– Det var den absolut viktigaste frågan för oss och där har vi nu kommit överens.

Hon tycker inte heller att Unionens lönekrav har varit orimliga.

– När man tittar på marknaden generellt så sattes det i julas en nivå på 2,6 procent i lönelyft under en ettårig avtalsperiod. På det området har vi inte krävt mer än andra men Almega ville inte ens ge oss det.

Hur tuffa var förhandlingarna?

– Förhandlingar är alltid tuffa. Vi har ju olika utgångspunkter där vårt uppdrag är att uppnå det som våra medlemmar vill. Samtidigt har vi det som vi så högtidligt kallar den svenska modellen vilket innebär att man vill komma överens, säger hon och fortsätter:

– Tyvärr var det inte möjligt i det här sammanhanget och därför var vi tvungna att gå ut i strejk. Men nu lägger vi det här bakom oss.

Samtidigt går de anställda miste om drygt 1 000 kronor i löneökningar på grund av strejken, hur ser du på det?

– Det är något som Almega lyfter fram och det stämmer att vi har ett förhandlingsavtal som innebär att den retroaktiva lönen försvinner om det utbryter en konflikt. Samtidigt menar vi att det här drog ut onödigt länge på tiden.

Louise Gerdemo Holmgren säger också att Unionen arbetar på att hitta en lösning för att medlemmarna inte ska drabbas av utebliven lön.

– Vi ser över detta och utgångspunkten är så klart att våra medlemmar ska ha bra avtal. Mer än så kan jag inte säga i dagsläget.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

MedieföretagenUnionenCarat

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.