Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag05.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Ulf Nilson slutar på Expressen

Publicerad: 18 Augusti 2015, 12:40
Uppdaterad: 6 December 2015, 11:54

Expressenveteranen Ulf Nilson – som under de senaste åren kritiserats hårt för sina krönikor – kastar in handduken efter 52 år på tidningen.


Ämnen i artikeln:

Expressen

Expressens krönikör Ulf Nilson har vid flera tillfällen kritiserats för sina krönikor i Expressen.

I höstas ställde sig Aftonbladets publisher Jan Helin frågan om det inte var dags för Thomas Mattsson att göra sig av med honom – och jämförde Ulf Nilson med en ”gaggig farfar”.

Detta efter att Ulf Nilson i en krönika skrivit att kolonialismen trots allt varit bra på många sätt.

Tidigare har Ulf Nilson kritiserats för en uppmärksammad krönika där han skrev att ”svenskarna” var på väg att ”avskaffa oss” själva eftersom invandrare ”föder betydligt fler barn”.

Trots massiv kritik har Ulf Nilson fått stanna kvar som krönikör på Expressen.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson har hela tiden försvarat idén om att en tidning ska ha en tillåtande hållning när det gäller opinionstexter.

Nu lämnar Ulf Nilson, 82, Expressen.

– Jag har länge tänkt att jag inte vill sluta med min spalt, men nu tänker jag att jag ska fortsätta skriva fast på ett annat sätt. Kanske blir det en memoar. Ibland är jag sugen på att skriva om mitt långa yrkesliv och andra gånger tvekar jag på om det är just det jag ska göra. Skriva kommer jag dock alltid att göra i en eller annan form, säger Ulf Nilson till Expressen som i dag publicerar en lång intervju med honom.

Ulf Nilson har jobbat för Expressen i 52 år.

Thomas Mattsson kommenterar Ulf Nilsons långa karriär i sin blogg, dock utan att nämna de senaste årens kontroversiella krönikor.

För Dagens Media uppger han dock att de kontroversiella krönikorna inte är orsaken till att Ulf Nilson inte längre ska skriva i Expressen.

– Nej. När Ulf av någon anledning, som till exempel sjukdom, inte publiceras på krönikeplats hör det direkt av sig läsare som efterlyser sin "Nilson". Han är fortfarande populär, men också - som en riktig kolumnist - gärna kontroversiell, säger Thomas Mattsson och fortsätter:

– Jag skulle naturligtvis aldrig låta några meningsmotståndare påverka vilka fristående skribenter som opinionsbildar i en liberal tidning, eventuella protester mot enskilda upphovsmän snarast stärker deras position och påminner om vikten av olika röster i debatten.

Thomas Mattsson tycker att 82-åringen har rätt att dra ned på tempot.

– Ulf är 82 år och efter att ha medarbetat i tidningen i 52 år är det väl rimligt att han får ta det lite lugnare? Ulf berättar själv om detta i dagens Expressen, i en intervju med Karin Sörbring, säger Thomas Mattsson.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Expressen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.