Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Twitter raderar fejkade konton med afroamerikanska Trump-supportrar

Publicerad: 14 oktober 2020, 09:27

Twitter raderar fejkade konton med påhittade afroamerikaner som uppger att de ska rösta på Donald Trump i det kommande USA-valet i november.

Foto: Pixabay (montage)

Twitter raderar fejkade konton där påhittade afroamerikaner säger sig vilja rösta på Donald Trump i USA-valet i november. Vissa av kontona har fått tusentals följare.


Ämnen i artikeln:

Donald TrumpTwitter

Twitter har i veckan raderat flera fejkade konton, där de påhittade användarna bakom kontona uppges vara afroamerikaner som säger sig rösta på president Donald Trump. Det rapporterar bland andra nyhetsbyrån AFP. 

Kontona har fått flera tusen följare på bara några dagar. 

”Våra arbetsgrupper undersöker noga denna aktivitet och kommer att vidta åtgärder i enlighet med Twitters regler om de upptäcks strida mot dem”, uppger en talesperson för Silicon Valley-företaget, enligt AFP.

Darren Linvill – professor på Clemson-universitetet i South Carolina och som specialiserat sig på desinformation på sociala medier – har publicerat några exempel från de fejkade kontona.

”Ja JAG ÄR SVART OCH JAG RÖSTAR PÅ TRUMP. Liberaler kommer inte gilla det men jag bryr mig inte”, skriver till exempel det fejkade kontot Ted Katya i en tweet, vilket framgår av en av skärmdumparna som Darren Linvill delat. 

Denna tweet delades 6 000 gånger och gillades av över 16 000 twittrare, rapporterar AFP. 

De flesta av kontona använde även bilder på riktiga amerikaner som profilbilder – och en del av kontona hade tiotusentals följare. 

Twitter har nu stängt ner kontona då det enligt plattformens policy är förbjudet att på förfalskad väg ”förstärka eller trycka undan information eller engagera sig i beteenden som manipulerar eller stör människors Twitters-upplevelse”, framgår det bland annat av policyn som AFP citerar.

Även Facebook har den senaste tiden aviserat olika typer av skärpningar kring innehållsdelning inför USA-valet i år. Detta för att motverka desinformation och slippa en ny massiv kritikstorm om olika typer av fejkade nyheter, konton och annat förfalskat innehåll som förekom i stor skala under förra USA-valet 2016.

David Gustavsson

Reporter

david.gustavsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Donald TrumpTwitter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev