Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Tidning ska hjälpa Etiopien-svenskarna

Publicerad: 5 Mars 2012, 12:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:26

De fängslade journalisterna Johan Persson och Martin Schibbyes bilder och texter återpubliceras i en specialtidning för att samla in pengar till stödföreningen "Frige Johan och Martin". Filter är initiativtagare.


Tidningen, som fått namnet Johan & Martin, innehåller sex internationella reportage av Johan Persson och Martin Schibbye, varav tre bildreportage. Medverkar gör också fotografen Jonas Gratzer och reportern Anna Roxvall, som båda har arbetat med Johan Persson och Martin Schibbye.

– Det har varit en debatt kring om Johan och Mrtin verkligen är seriösa journalister. Men för dem som sett deras arbeten är det inget tvivel om saken, säger Anne Markowski, presskontakt för gruppen "Frige Johan och Martin".

Filter, som är initiativtagare och producerar tidningen, har en annan tanke kring varför de valt Johan Perssons och Martin Schibbyes egna alster, istället för att publicera nya reportage.

– För oss kändes det mest naturligt. Det spekuleras så mycket och finns så många agendor, någon vill gå till attack, andra vill hänga ut Bildt och någon vill prata yttrandefrihet. Det skulle bli för mycket för alla inblandade att ta ställning till annars, säger Mattias Göransson, chefredaktör på magasinet Filter.

Han tillägger också att det en specialtidning är det som känns bäst för de anhöriga. Johan Persson och Martin Schibbye vet att tidningen är på gång och tycker att det är en bra idé.

– De blev jätteglada för att deras arbeten ska spridas, säger Anne Markowski.

Tidningens upplaga är på 20 000 exemplar och distribueras via Interpress på Pressbyrån och 7-Eleven från och med 5 april. Tidningen säljs även på Pressbyråns hemsida.

Tidningen trycks på papper från Artic Paper av Trydells tryckeri, som liksom Interpress ställer upp gratis. Pressbyrån och 7-Eleven efterskänker sin försäljningsprovision för tidningen, medan Filter sammanställer tidningen gratis, allt för att så mycket pengar som möjligt ska gå till stödföreningen.

– Men de mesta av pengarna drar vi in på annonser, säger Mattias Göransson.

Tidningen kostar 100 kronor i handeln och alla intäkter går till stödföreningen som bekostar mat, nådeansökningen, hjälp till de anhöriga och advokatkostnaderna, som fortfarande inte är helt betalda.

– Det är ganska komplicerat att gå till Posten med ett inbetalningskort, det här är ett smidigt och enkelt sätt för alla som bryr sig att göra något aktivt.

I samband med tidningensreleasen hålls en fest i Göteborg och en i Stockholm, även intäkterna därifrån går till arbetet med att få hem de två journalisterna.

Rebecka Lindberg

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.