Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

lördag12.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Thomas Mattsson om vapendomen: "Vi vill pröva fallet i EU-domstolen"

Publicerad: 4 mars 2015, 13:00
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:11

Högsta domstolen ändrar Hovrättens dom och sänker straffet för Thomas Mattsson och de två journalister som dömts för vapenbrott efter ett gräv-jobb i Malmö. Nu vill Mattsson att ärendet prövas i Europadomstolen.


Den 25 oktober 2010 publicerade Expressen ett reportage där de visade hur lätt det var att på illegal väg köpa vapen i Malmö.

Vapenköpet ledde till att Expressens chefredaktör Thomas Mattsson och journalisterna Diamant Salihu och Andreas Johansson anmäldes och dömdes för vapenbrott.

Ärendet överklagades och nådde till slut Högsta domstolen som nu kommit med sitt avgörande. HD ändrar Hovrättens dom och sänker straffet för de tre Expressen-medarbetarna från 30 dagsböter och villkorlig dom till 80 dagsböter. HD drar alltså in den villkorliga domen, men höjer bötesbeloppet. 

Thomas Mattsson ser positivt på domen, men vill ändå ta ärendet längre ändå.

– HD skriver i domen att Expressen "vunnit viss framgång" och det är förstås positivt att påföljden lindras och att två justitieråd ville mildra brottsrubriceringen, anledningen är ju, som också HD konstaterar, att detta handlade om nyhetsförmedling, säger han i ett mail till Dagens Media.

Vad betyder det här för Expressen?

– Att våra advokater ser över möjligheten att pröva fallet i Europadomstolen, vi har ju fått ett unisont stöd från medie-Sverige för att driva detta principiellt viktiga mål och det engagemanget tackar vi för. Bara det faktum att HD beviljade prövningstillstånd bevisade ju att detta var ett mycket svårbedömt mål.

Har ni avstått från några liknande reportageidéer efter den första domen?

– Nej. Vi är väl medvetna om att det kan uppstå intressekonflikter mellan juridik och journalistik, det är ju faktiskt rätt vanligt, men här står ju viktiga värden emot varandra och som utgivare tar jag ställning till detta från fall till fall. Just denna form av reportage göra ju ungefär vart tionde år i Sverige, och nödvändigheten av sådana påverkas ju av omständigheter i samhället mer än något annat, tror jag.

Kan det vara befogat att bryta mot lagen för att göra en granskning?

– Medier gör hela tiden proportionalitetsbedömningar och ytterst exemplifieras detta förstås av Wikileaks- och Snowden-publiceringar, men Saudiaffären och romregistret i Malmö är ju svenska exempel på där Ekot och DN hanterat sekretessbelagda handlingar för att det varit publicistiskt motiverat, säger Thomas Mattsson.

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.