Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag20.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Talentums vd Aarne Aktan: ”Ett rimligt och bra bud”

Publicerad: 29 September 2015, 08:47
Uppdaterad: 12 Februari 2016, 08:04

Med Alma Media som ägare får Talentum större digitala muskler, berättar bolagets vd Aarne Aktan.


Ämnen i artikeln:

TalentumAlma Media

Den finska mediekoncernen Alma Media lade idag ett bud på Talentum. Alma Media äger sedan tidigare 32,1 procent av aktierna i Talentum.

Alma Media försökte redan 2009 köpa Talentum, men fick då nobben av Talentums aktieägare.

Nu rekommenderar Talentum dock sina aktieägare att acceptera budet, där varje Talentumaktie ersätts med 0,7 euro samt en fjärdedels Alma Media-aktie.

Talentums vd Aarne Aktan tycker att budet är ”rimligt och bra”.

– Vi får större investeringsmöjligheter med Alma Media som ägare. Vi har i flera år kämpat med den digitala sidan och att komma ut med nya produkter och tjänster – nu får vi större möjligheter att växa digitalt, säger Aarne Aktan till Dagens Media.

Alma Media äger en rad sajter i Finland, bland annat en reseportal och bostadsajt. Den digitala verksamheten kan liknas vid Schibsted Classified Media.

Dessutom har Alma Media en europeisk rekryteringsportal som Aarne Aktan ser som särskilt intressant.

– Vi kommer att utnyttja Alma Medias system och kunskaper på rekryteringssidan då vår platsannonsaffär i print går svagare.

2010 tog Alma Medias vd Kai Telanne plats i Talentums styrelse. Han äger även en stor aktiepost i Talentum. Enligt Talentums pressrelease om budet har Kai Telanne inte deltagit i hanteringen eller beslutsfattandet kring denna fråga.

Kai Telanne ska kvarstå som vd när affären är genomförd – en förutsättning är dock att minst 90 procent av aktieägarna accepterar budet.

Vad Aarne Aktans roll blir då är ännu oklart.

– Jag kommer att vara vd tills processen är helt slutförd, sedan få vi se vad som händer. Men det kommer kanske att ta ett halvår innan allt är klart.

För Talentum Sveriges del blir det inga större förändringar, enligt Aarne Aktan. Alma Media har tidigare haft ägande i TV4, men sålde sina andelar till Bonnier 2005. Idag äger Alma Media bara fastighetssajten objektvision.se på den svenska marknaden.

Finns det några planer på att sälja det svenska bolaget, eller delar av det, vidare?

– Vi har tidigare idag gått ut med information till analytiker och investerare och då dök också den frågan upp. Då fick de ett klart nej från Almas ledning.

Peter Edhäll, vice vd för Talentum Sverige, bedömer inte heller att affären kommer att ha några stora direkta konsekvenser för den svenska verksamheten.

– På kort sikt tror jag inte att vi kommer att påverkas särskilt mycket. På lång sikt hoppas jag att vi kan ta del av den digitala utveckling som Alma Media kan erbjuda, säger Peter Edhäll.

Alma Media har omkring 1 800 anställda och omsatte 295 miljoner euro förra året.

I Sverige ger Talentum bland annat ut Affärsvärlden, Ny Teknik, Arbetarskydd, Lag & Avtal och Dagens Media. Koncernen har cirka 720 anställda och omsatte 72,3 miljoner euro förra året.

LÄS ÄVEN:

Alma Media vill köpa Talentum

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

TalentumAlma Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.