Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Talentums ultimatum till facket: Få bort skadeståndskravet eller bli outsourcade

Publicerad: 10 december 2014, 14:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:19

Fackklubben på Talentum riktar mycket skarp kritik mot ledningen – som man anklagar för ett "exempellöst agerande".


Under hösten har förhandlingar pågått mellan SJF-klubben och ledningen på Talentum, som bland annat ger ut Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media.

Ledningen vill göra stora förändringar i de lokala avtalen på förlaget, som bland annat reglerar arbetstid, för att spara pengar och öka produktionsmöjligheterna.

I måndags valde fackklubben att acceptera betydande förändringar för de anställda, vilket bland annat innebär längre arbetstid, färre lediga dagar och sänkta kontanta ersättningar till ett värde av drygt 3 000 kronor i månaden. Detta mot ett löfte om skydd mot outsourcing under tolv månader.

För de anställda på Dagens Media, som inte omfattats av ett antal av de lokala avtalen, är förändringarna mindre.

Nu har ett dödläge uppstått i förhandlingarna – och konflikten trappas upp.

" Förhandlingen på Talentum om villkorsförsämringar och anställningsgaranti är inte avslutad", skriver Talentums fackklubb i ett pressmeddelande.

Enligt facket beror dödläget på att arbetsgivaren kräver att Journalistförbundet centralt drar tillbaka det skadeståndskrav som för ett år sedan riktades mot Talentum för bland annat brott mot MBL-lagen och utvecklingsavtalet.

Nås ingen uppgörelse väntar outsourcning av i stort sett samtliga journalister på förlaget, enligt ledningen.

Men enligt facket är det Journalistförbundet centralt som äger frågan.

" Det handlar om att förbundet ska tvingas gå med på en förlikning under hot, på företagets villkor. Hotet att sparka journalisterna på Talentum om man inte gör som arbetsgivaren säger riktas därmed mot Journalistförbundet", skriver Talentums SJF-klubb.

I pressmeddelandet påpekar facket att de anställda, under hot om outsourcning och löften om anställningsgaranti, gått arbetsgivaren till mötes på alla punkter.

" Man har därmed avstått från betydande värden i tid och pengar för de enskilda medlemmarna. Nu visar det sig att det är meningslöst, och förhandlingen egentligen i huvudsak handlar om en fråga som klubben inte äger. Journalistklubben vid Talentum i Sverige protesterar mot detta exempellösa agerande, som näppeligen gagnar något intresse som företaget Talentum eller dess ägare eller kunder till äventyrs kan tänkas ha", skriver facket.

Peter Edhäll, produktionschef på Talentum Sverige och den som sköter förhandlingarna för arbetsgivarens räkning, tonar ned uppgifterna i pressmeddelandet.

– Frågan gällande skadeståndet är ingenting som har kommit upp i dag. Den har funnits med i förhandlingen under lång tid och har presenterats för förhandlingsgruppen och medlemmarna vid ett flertal tillfällen. Inget nytt har tillkommit, säger han till Dagens Media.

Talentums fackklubb hävdar bestämt att beslutet om skadeståndsprocessen inte är deras att fatta, då det är SJF centralt som driver processen.

– Det är en fråga som utgått från en lokal förhandling. Jag är övertygat om att även om det finns aspekter som det centrala förbundet är inblandat i så finns det möjligheter för den lokala fackklubben att diskutera denna fråga, säger Peter Edhäll.

Anser ni att fackklubben äger frågan?

– Vi anser att det är en fråga som uppstått ur en lokal förhandling.

Vem äger frågan?

– Journalistförbundet äger formellt frågan centralt. Men det är en fråga som har att göra med en lokal förhandling.

Är det ett absolut krav för att en överenskommelse ska nås att skadeståndsprocessen försvinner?

– Vi har ett förslag som ligger på bordet, men förhandlingen är inte avslutad. Vi vet inte hur det slutar.

Vad tror du om möjligheterna att nå en överenskommelse?

– Jag hoppas att vi ska hitta en överenskommelse och kunna gå vidare.

Talentums fackklubbsordförande Eddie Pröckl har tidigare sagt att försämringarna inte kommer att rädda Talentums ekonomi.

– Från början har det här varit en förhandling under hot, där hoten hela tiden trappats upp. Från klubbens sida har vi försökt se det som vilken förhandling som helst. Men när de sa samma sak till personalen på stormöten blev vi skrämda, säger Eddie Pröckl till tidningen Journalisten.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev