Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag02.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Talentum stuvar om – vice vd:n får gå

Publicerad: 4 November 2013, 14:24
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:57

Talentums vice vd Pierre Sjödell kommer inte att ha en roll i förlagets nya organisation.


Ämnen i artikeln:

Talentum

I dag presenterade Talentum Swedens vd Aarne Aktan den nya organisationen på förlaget, som bland annat ger ut tidningarna Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media.

Totalt presenterades fem nya chefer för förlagets olika avdelningar, även kallade boxar.

– Bakgrunden till det här är att vi behöver en modernare struktur på företaget, och det här är min syn på hur företaget ska styras. Makt och ansvar är mina ledord, säger Aarne Aktan till Dagens Media.

I den nya organisationen ska försäljningen delas upp i två delar: annonsförsäljning och prenumerationsförsäljning.

Här är alla nya chefer:

Johan Gahlin blir chef för annonssäljet.

• Ny Tekniks marknadschef Lotta Malmberg blir chef för prenumerationsförsäljningen.

Gunilla Larsson blir samtidigt ekonomi- och hr-chef.

Katarina Ellemark, i dag digital utvecklingschef, blir chef för system och utveckling.

Peter Edhäll, i dag chief information officer, får samtidigt den nya tjänsten som produktionschef och kommer därmed vara högst ansvarig för samtliga titlar i Talentums tidningsproduktion.

– I dagsläget har vi starka redaktionella team och starka chefredaktörer så Peters arbete blir mer av processutveckling på den finansiella sidan än på den journalistiska sidan. Det finns mycket förbättringar vi kan göra i sättet vi abetat på. Framtiden kommer att kräva mer av oss, säger Aarne Aktan.

I samband med förändringarna får Talentums nuvarande vice vd Pierre Sjödell gå. Pierre Sjödell har jobbat på förlaget sedan 1995 och kommer att vara kvar på förlaget under en övergångstid.

– Jag hade ingen box för honom längre. Men jag har stor respekt för Pierre, säger Aarne Aktan.

– Jag representerar ju lite den gamla ledningen och organisationen med en chefredaktör och marknadschef för varje varumärke. Nu blir det en mer specialiserad organisation, så jag förstår det, säger Pierre Sjödell.

Hur känns det att sluta efter så många år på Talentum?

– Det känns ganska naturligt.

Vad ska du göra sen?

– Jag vet inte än, men jag kan tänka mig utvecklingsuppdrag, både som anställd eller i eget bolag. Att jobba med start-up bolag skulle vara kul.

Den nya organisationen presenterades efter att de centrala förhandligarna mellan Journalistförbundet och Medieföretagen avslutades i oenighet fredags.

– Jag har haft svårt att övertyga Medieföretagen att klubbens förslag är mycket bättre än arbetsgivarens. Den centrala förhandlingen avslutades i oenighet. Vi är inte överens men därmed kan arbetsgivaren fatta beslut i den delen, säger Johannes Isaksson, förhandlingschef på Journalistförbundet, som lett förhandlingarna.

Fortfarande återstår centrala förhandlingar gällande den omorganisation som innebär outsourcing av delar av produktionen. Detta efter att arbetsgivaren avslutat de lokala förhandlingarna ensidigt.

Journalistklubben på Talentum kommer nu att begära skadestånd för brott mot MBL. Johannes Isaksson är kritisk till hur Talentums ledning hanterat förhandlingarna.

– Detta är unikt. Arbetsgivaren har inte varit intresserad av att följa lagar och avtal. Klubben har begärt löntagarkonsult men arbetsgivaren avslutade de lokala förhandlingarna ensidigt. Det har vi aldrig någonsin varit med om förut.

– Arbetsgivaren ska ju inte komma undan med att strunta i lag och avtal, så rent ekonomiskt kommer det att bli dyrare att göra så här än om de hade gått med på att ta in en löntagarkonsult.

Talentums vd Aarne Aktan säger så här om de strandade förhandlingarna:

– Vi har förhandlat under ganska lång tid, vi kunde inte enas, så jag tycker att det är logiskt. Det är ingen dramatik.

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Talentum

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.