Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Talentum kallar in tung jurist

Publicerad: 7 Oktober 2013, 13:31
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:32

Tidskriftsförlaget kallar in Almegas före detta chefsförhandlare i konflikten med facket.


Ämnen i artikeln:

Talentum

För två veckor sedan berättade Dagens Media om de förestående nedskärningarna på tidskriftsförlaget Talentum. Talentums ledning – med koncernchefen Aarne Aktan i spetsen – vill outsourca delar av verksamheten. Bland annat gäller det redigeringen, vilket har lett till hårda förhandlingar mellan arbetsgivaren och den lokala journalistklubben.

Nu har Talentum valt att kalla in en mycket erfaren jurist som sköter förhandlingarna.

– Som vd vet jag ganska väl hur en sådan här situation skulle hanteras i Finland, men jag är i ett nytt land nu och det är därför jag använder mig av extern hjälp, för att få råd, det blir lättare för mig att förstå, säger Aarne Aktan, vd för Talentum.

Juristen i fråga heter Magnus Kendel, och har ett förflutet på arbetsgivarorganisationen Almega. Där har han under många år varit chefsförhandlare.

Bland annat var han ledande i förhandlingarna i konflikten mellan Unionen och Medieföretagen 2012, som höll på att leda till en strejk. På Almega har han även företrätt Bemanningsföretagen, arbetsgivarorganisationen för företag med verksamhet inom uthyrning, omställning och rekrytering. 

Magnus Kendel är dock fåordig om sitt uppdrag för Talentum.

– Det är en sak mellan mig och arbetsgivaren, säger han till Dagens Media.

Sedan sommaren har han slutat på Almega, och säljer istället sina tjänster i bolaget Kendel Juridik AB, som registrerades för F-skatt den 1 september i år.

– Jag är egenföretagare och jobbar inte längre på uppdrag av Almega, säger han.

Hur mycket kostar det att antlita dig?

– Det är en sak som stannar mellan mig och arbetsgivaren.

Journalistklubben på Talentum ifrågasätter den ekonomiska uppsidan i att outsourca delar av produktionen.

De har också valt att kalla in extern hjälp i form av en löntagarkonsult. Huruvida klubben har rätt till det, och i så fall i vilken omfattning, ser nu ut att gå till central förhandling mellan Medieföretagen och Journalistförbundet.

– Det här är känsliga processer och jag vill inte göra några misstag. Det är en del av att vara professionell, säger Aarne Aktan om behovet av extern hjälp från Talentums sida.

Talentum är en börsnoterad finsk mediekoncern, som i Sverige äger tidningar som Ny Teknik, Affärsvärlden och Dagens Media.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Talentum

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.