Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Sveriges Tidskrifter ryter till mot Skatteverket

Publicerad: 3 januari 2014, 10:25
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:52

Skatteverket slår mot journalistiken när de kräver "restskatt" av tryckeriernas kunder, menar Sveriges Tidskrifter som går till attack mot myndigheten.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

I en debattartikel på SvD Brännpunkt i dag riktar Kerstin Neld, vd och Unn Edberg, ordförande för Sveriges Tidskrifter skarp kritik mot Skatteverket.

När momsen på tidningar, tidskrifter och böcker sänktes från 25 procent till 6 procent 2002 undantogs tryckeritjänster. Men efter ett EU-beslut 2010 tolkade Skatteverket det som att även momsen på tryckeritjänster sänktes till 6 procent, retroaktivt, menar författarna.

"För att få tillbaka pengarna började Skatteverket fatta så kallade följdändringsbeslut. Enkelt uttryckt innebär dessa att den mellanskillnad som Skatteverket betalat ut till tryckerierna ska betalas in till Skatteverket av tryckeriernas kunder."

"Tryckeriernas kunder, resonerar Skatteverket, hade ju gjort avdrag på 25 procent när de köpt tryckeritjänster, trots att momsen ”egentligen” endast var 6 procent." skriver Sveriges tidskrifter.

Sveriges Tidskrifter menar att om inte Högsta förvaltningsdomstolen ogiltigförklarar följdändringsbesluten kommer följderna för tidskriftsförlagen, de anställda och läsarna att bli oöverskådliga.

"Vinnarna blir tryckerierna, som håvar in storbelopp helt oförtjänt. Samt förstås Skatteverket, som slipper ta konsekvenserna av att de har gjort fel. Vinnare blir förresten också lagstiftarna, som slipper ta konsekvenserna av att de inte införde krav på kreditnota förrän år 2008, skriver de bland annat.

"Att Sveriges tidningar och tidskrifter inte finner sig i detta utan strid säger ju sig självt".

Ylva Larsson

ylva.larsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev