Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag03.12.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Svenska speljournalister sågar Gamereactors bröstlista

Publicerad: 4 November 2013, 14:34
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:57

Plump, sjukt objektifierande och respektlös. Svenska speljournalister sågar Gamereactors bröstlista – och menar att den riskerar att spä på synen på spelbranschen som sexistisk.


Ämnen i artikeln:

SVT

Genom att lista spelvärldens "skrytigaste strutar" ville Sveriges största speltidning Gamereactor slå ett slag för kampen mot bröstcancer – vilket fått hård kritik i sociala medier.

Nu stämmer flera journalister från landets tyngsta gamingmedier in i kritiken.

– Sexismen i spelbranschen är ett så hett ämne och har dessutom varit det länge. Även om det här är en "kul grej" som de säger så är det ju upplagt för att trampa folk på tårna och det borde de ju ha insett, säger Emmy Zettergren Nordström, skribent på Feber.se, och fortsätter:

– Dessutom är det väldigt svårt att skämta om en sådan seriös grej som bröstcancer.

Vad tänkte du när du såg listan?

– Det är lite så att man inte orkar reagera. Jag tänkte bara "vad fan, sluta nu". Det är så extremt onödigt.

Även Thomas Arnroth, speljournalist på FZ.se och SVT tycker att listan är usel.

– Jag tycker att det här är en dålig form av journalistik. Det är så tröttsamt att dra på stora bröst, något roligare måste man väl ändå kunna komma på? Det blir dessutom sjukt objektifierande att bara visa brösten, inte ens ansiktena, säger han och fortsätter:

– Fast jag blir ännu mer störd över kopplingen mellan vad man tycker är snygga bröst och bröstcancer som ju kan leda till att man tvingas operera bort brösten. Det är som att skriva om testikelcancer och visa de snyggaste paketen. Det är ett korkat grepp.

Joakim Bennet, chefredaktör på PC Gamer, beskriver samtidigt listan som "plump och flåsig".

– Jag förstår vad de försöker göra men de gör det på helt fel sätt.

Som Dagens Media tidigare berättat har Gamereactors chefredaktör Petter Hegevall försvarat listan med att den är "en kul grej".

Emmy Zettergren Nordström tycker inte att Petter Hegevalls ursäkt duger.

– Att säga att det är en "rolig grej" är att göra det lätt för sig.

Thomas Arnroth håller med:

– Sedan blir man ju väldigt trött på ursäkter om att idén kom från en kvinna. Det är en väldigt låg publicistisk nivå att ha det som ursäkt och förklaring.

Spelbranschen har ett rykte om sig av att vara mansdominerad och sexistisk. En schablonbild som bröstlistan riskerar att spä på.

– Jag tycker ändå att många speljournalister den senaste tiden tar den här frågan på stort allvar och snarare försöker motarbeta sexismen. Så även om branschen kan kännas barnslig försöker journalistiken belysa frågan. Därför är det extra tråkigt när det är just journalister som gör så här. De skulle kunna ta debatten på ett mycket smartare sätt, vilket också är lite vårt ansvar som journalister, säger Emmy Zettergren Nordström.

Thomas Arnroth håller med:

– Spelvärlden gnäller man ofta över att gammelmedia inte tar dataspel på allvar och att det inte betraktas som riktig kultur. Men här har vi ju ett exempel på en speltidning som gör samma sak, och inte ens tar sig själva på allvar. Man får en kul idé och så tänker man inte ett steg längre rent publicistiskt, säger han och fortsätter:

– Det känns som Gamereactor inte har hängt med i utvecklingen riktigt.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.