Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Strejk på pappersbruk i Finland

Publicerad: 3 januari 2022, 09:15

Maskinerna står stilla på UPM:s pappersbruk i Finland.

Foto: HEIKKI SAUKKOMAA/TT NYHETSBYRÅN

Den 31 december löpte avtalet ut mellan pappersarbetarna och bolaget UPM i Finland. Nu är strejken som berör 3 000 medarbetare i full gång.

Ämnen i artikeln:

Sveriges TidskrifterPapperskrisen

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


För ett år sedan uppgav UPM att de går ifrån kollektivavtal och vill hitta ett nytt sätt att nå högre lönsamhet genom att hitta alternativa sätt att finna konsensus kring löner och arbetsvillkor.

Det gick inte tre fackföreningar som representerar pappersarbetare, elektriker och chefer med på och varnade tidigt att om ingen nytt avtal om löner sluts innan den 31 december förra året går de ut i strejk. Så blev också fallet. Parterna har inte lyckats komma överens och strejken är nu igång bland arbetarna på den finska papperstillverkaren UPM, skriver Reuters.

Strejken kommer dock att avbrytas den 22 januari eller tidigare om parterna kommer överens om ett avtal. 

Analytikern Antti Viljakainen säger till nyhetsbyrån Reuters att kostnaderna för strejken kan bli dubbelt så dyr som en tidigare strejk på bolaget som kostade dem 34 miljoner euro.

Kerstin Neld, vd på Sveriges Tidskrifter, berättade förra veckan för Dagens Media att deras medlemmar förmodligen kommer att påverkas av strejken i Finland. 

– De flesta svenska tidskriftstryckerier och deras kunder kommer att beröras av strejken, sa hon då.

Dagens Media har sökt Stibo, som trycker flertalet av de svenska tidskrifterna, för en kommentar. Bolaget har inte återkommit.

LÄS MER: Stundande strejk på finskt pappersbruk hotar svenska magasin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev