Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag28.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Stort upprop mot Arbetaren

Publicerad: 10 Maj 2010, 08:15
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:57

25 medieprofiler riktar stark kritik mot tidningen Arbetaren i ett upprop som publiceras i Aftonbladet.


Göran Greider, Tiina Rosenberg, Mian Lodalen, Anna-Klara Bratt, Nina Lekander och Per Wirtén är några av de som skrivit under uppropet.

Kritikerna menar att Arbetaren, under ledning av nya chefredaktören Mattias Pettersson, bytt riktning till att bara skriva om ren "arbetsplatskamp" och lämnat andra viktiga frågor som klimat och feminism.

De anser att tidningen blivit starkt hierarkisk, och ställer sig kritiska till att de strukit nyckelraderna ”en fri och oberoende pressröst” från tidningspolicyn.

”Vi som skriver dessa rader har alla något slags förhållande till Arbetaren. Vissa av oss har fått hela sin journalistiska skolning där. Andra har haft tidningen som ett andningshål där det gått att skriva friare än någon annanstans. Men det har lagts ett gift i den fria luften”, skriver de i Aftonbladet.

Shora Esmailian, Bella Frank, Christopher Holmbäck och Sara Jeswani har sagt upp sig från Arbetaren och berättar om redaktionsmedlemmar som blivit trakasserade när de velat diskutera tidningens innehåll, om ett auktoritärt ledarskap och om fackrepresentanter som blivit avhyvlade av chefen.

”Arbetaren drivs nu på ett sätt som skulle få det att vattnas i munnen på landets allra mest reaktionära managementkonsulter”, skriver de.

Dagensmedia.se har sökt Mattias Pettersson.

Therese Johansson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.