Stort upprop mot Arbetaren

2010-05-10 10:15  

25 medieprofiler riktar stark kritik mot tidningen Arbetaren i ett upprop som publiceras i Aftonbladet.

Göran Greider, Tiina Rosenberg, Mian Lodalen, Anna-Klara Bratt, Nina Lekander och Per Wirtén är några av de som skrivit under uppropet.

Kritikerna menar att Arbetaren, under ledning av nya chefredaktören Mattias Pettersson, bytt riktning till att bara skriva om ren "arbetsplatskamp" och lämnat andra viktiga frågor som klimat och feminism.

De anser att tidningen blivit starkt hierarkisk, och ställer sig kritiska till att de strukit nyckelraderna ”en fri och oberoende pressröst” från tidningspolicyn.

”Vi som skriver dessa rader har alla något slags förhållande till Arbetaren. Vissa av oss har fått hela sin journalistiska skolning där. Andra har haft tidningen som ett andningshål där det gått att skriva friare än någon annanstans. Men det har lagts ett gift i den fria luften”, skriver de i Aftonbladet.

Shora Esmailian, Bella Frank, Christopher Holmbäck och Sara Jeswani har sagt upp sig från Arbetaren och berättar om redaktionsmedlemmar som blivit trakasserade när de velat diskutera tidningens innehåll, om ett auktoritärt ledarskap och om fackrepresentanter som blivit avhyvlade av chefen.

”Arbetaren drivs nu på ett sätt som skulle få det att vattnas i munnen på landets allra mest reaktionära managementkonsulter”, skriver de.

Dagensmedia.se har sökt Mattias Pettersson.

Therese Johansson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt