Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Stort lönebråk skakar Travel Media efter uppsägningar

Publicerad: 14 januari 2013, 10:02
Uppdaterad: 17 februari 2016, 11:25

UPPDATERAD. Flera tidigare anställda på Travel Media krävs på tiotusentals kronor. Men ord står mot ord när vd:n Kjell Santesson anklagar en tidigare chef för svindleri, kan dagensmedia.se avslöja.


Ämnen i artikeln:

Travel Media

I dag kan dagensmedia.se avslöja att Travel Media skakas av ett bråk där flera tidigare anställda krävs på stora summor pengar, i vissa fall över 50 000 kronor vardera.

Detta då ledningen hävdar att bolaget betalat ut för höga slutlöner till de anställda som fick sparken från Travel Media i somras.

Travel Medias vd skyller, enligt uppgift till dagensmedia.se, på en tidigare chef med ansvar för ekonomin. Men den tidigare chefen slår tillbaka. Det framgår av en mejlkonversation som dagensmedia.se tagit del av.

"Om det är någon som är skyldig till bokföringsbrott så är det du, definitivt inte jag. Skyll inte din usla ekonomi på mig. Det är ovärdigt", skriver den tidigare ekonomichefen i mejlet som gått till flera tidigare och nuvarande medarbetare på Travel Media.

Dagensmedia.se har även varit i kontakt med en annan tidigare anställd, som vill vara anonym.

– Vi var ett stort gäng som blev sparkade i somras och det här berör oss alla. De kräver ganska mycket pengar men problemet är att deras uträkningar inte alls verkar stämma.

Fackförbunden Unionen och Journalistförbundet har kopplats in för att lösa tvisten. Ombud på Journalistförbundet är Johan Lif. Han vill dock inte uttala sig om ärendet.

– Jag kan inte kommentera det, då det rör sig om en pågående förhandling, säger Johan Lif.

Aleksander Kovacevic var tidigare chefredaktör för Arlanda Express ombordtidning Xpress, som produceras av Travel Media. Han är förvånad över att återbetalningskraven kommer nu.

– Ja, lite faktiskt. Jag känner mig besviken.

En uppgiftslämnare som vill vara anonym säger att bråket är en följd av ekonomiska svårigheter för Travel Media.

– Under fjolåret sparkades hela redaktionen och ersattes av så kallade fastlansare för att banta kostnaderna samtidigt som flera andra slutade självmant av olika anledningar. Det här är väl ett sätt att försöka förbättra likviditeten - om än inte helt traditionellt, säger uppgiftslämnaren och fortsätter:

– Återbetalningskraven som bland annat jag fått bygger på påståenden att vi ska ha fått för hög semesterersättning på slutlönen. Men när Journalistförbundet tillsammans med Travel Media gick igenom kravet visade det sig att beloppet på drygt 20 000 kronor var helt taget ur luften. Det korrekta beloppet hamnade på noll kronor. Så nog känns det lite som att de höftar.

Dagensmedia.se har vid flera tillfällen sökt Travel Medias vd Kjell Santesson.

Efter att denna artikel publicerats svarar han dock via mejl. Han dementerar kraftfull att det skulle finnas något "bråk" kring lönerna. Kjell Santesson uppger att de felaktiga utbetalningarna har "skett utan någon form av uppsåt" samt att de flesta av fallen är uppklarade.

"För två kvarvarande ärenden gäller att diskussioner pågår med hjälp av nytt, korrekt underlag som ges denna vecka och skall lösas inom kort", skriver han i mejlet till dagensmedia.se.

Det är inte första gången Travel Media är inblandat i kontroverser. Under förra året anklagades bolaget för sexism i samband med publiceringen av en bild där stjärnkocken Louise Johansson porträtterades i en utmanande pose, slickandes på en vattenstråle.

I december tvingades Travel Media även be om ursäkt för flera stora fel i Xpress stora julnummer.

Dagensmedia.se har vid flera tillfällen sökt Travel Medias vd Kjell Santesson.

Travel Media verkar inom kundtidningsbranschen och producerar bland annat Arlanda Express tidning Xpress samt Affärsresemagasinet Voyage.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Travel Media

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.