Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Storbråket trappas upp

Publicerad: 27 April 2010, 04:21
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:52

A4 anser att Arenagruppens chefredaktörskandidat Jesper Bengtsson saknar rätt utbildning. Samtidigt har man själva föreslagit två journalister som inte studerat journalistik.


Som Dagensmedia.se tidigare berättat har A4 överklagat Sidas beslut att lägga produktionen av tidningen Omvärlden på Arenagruppen och Global Reporting.

Uppdraget värderas till mellan 25 och 40 miljoner kronor – och beslutet ledde till en hätsk debatt mellan inblandade byråer och politiker.

Ordkriget har sedan dess pågått via yttranden till Förvaltningsrätten, där ärendet nu ligger.

I centrum står Arenas chefredaktörskandidat Jesper Bengtsson – och hans cv.

I Sidas anbudsförfrågan fanns ett antal krav som anbudsgivarna var tvungna att uppfylla. Ett av dem var att den nya tidningens chefredaktör måste ha journalistutbildning eller ”motsvarande utbildning inhämtad på annat sätt”.

Det är det kravet som Sida och A4 tolkar olika.

Enligt A4 uppfyller inte Jesper Bengtsson kraven, då han har en examen i statskunskap och informationsteknik.

Som stöd har A4 bifogat ett mejl från Svenska Journalistförbundet, där en ombudsman skriver att förbundet inte anser att Jesper Bengtssons utbildning motsvarar en journalistutbildning.

Dessutom anser de att Arenagruppens föreslagna redaktionschef inte uppfyller kraven eftersom hon arbetat på tidningen ”Barnens Framtid”, som enligt A4 inte är en redaktionell produkt utan ett reklamblad för utgivaren Plan Sverige. Sida menar dock att det är en redaktionell produkt, med ”kvalificerade reportage”.

Sida försvarar sig också genom att peka på ett annat krav i anbudsförfrågan: att tidningen som vinner upphandlingen måste ha två journalister med journalistutbildning eller motsvarande utbildning .

Där har A4 angett två personer som inte har studerat journalistik. Även där har Sida godkänt namnen.

Förvaltningsrätten väntar nu på ytterligare ett svar från A4.

– När vi anser att korrespondensen är avslutad börjar vi vår handläggning, säger Förvaltningsrättens handläggare Magnus Jonsson till Dagensmedia.se.

Martin Schori

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.