Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Sparkade kvinnan: "Det var det värsta ögonblicket i mitt liv"

Publicerad: 24 Augusti 2012, 15:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:13

Ett felskickat skvaller-sms har lett till en infekterad arbetstvist på Svensk Damtidning. Dagensmedia.se har talat med både den sparkade medarbetaren och Aller Medias hr-chef – och ord står mot ord.


Ämnen i artikeln:

Aller MediaSvensk Damtidning

Som dagensmedia.se kunde berätta i dag stäms Aller Media-tidningen Svensk Damtidning av en tidigare medarbetare som uppger att hon fått sparken.

Det efter att hon av misstag råkat skicka ett skvaller-sms till den medarbetare som skvallret handlade om.

Men bilden av vad som egentligen hänt går isär. Nils Hederström är hr-chef på Aller och han hävdar att det inte alls stämmer att kvinnan har fått sparken.

– Det som hänt är att det här sms:et, som var lite raljerande kring en kvinnas svåra sjukdom, istället skickades till kvinnan som det handlade om, säger han och fortsätter:

– När den här medarbetaren upptäckte sitt misstag ringde hon till Karin Lennmor som i princip inte riktigt fattade vad det handlade om. Då sa den är medarbetaren att hon inte kunde se folk i ögonen och att hon måste säga upp sig.

Nils Hederström säger också att Karin Lennmor har försökt att lugna ner medarbetaren.

– Under lördagkvällen bad hon den här medarbetaren att fundera på om hon verkligen ville sluta, men under söndagen sa hon precis samma sak. Att hon inte kunde se folk i ögonen. Det var också hon som plockade ihop sina tillhörigheter och lämnade in sitt passerkort helt utan uppmaning.

Stämingsansökan mot Aller Media kom först tre månader senare.

– Då säger hon helt plötsligt, via sitt juridiska ombud, att hon ångrar sin uppsägning. Det hon agerar mot är ju ingen aktivitet företaget har gjort utan hon agerar mot något som hon själv har gjort.

Samtidigt hävdar Nils Hederström att kvinnan alltid varit välkommen tillbaka.

– Vi har aldrig haft ett horn i sidan till henne och vi har sagt att hon är välkommen om hon ångrar sig, men hon vill inte det. Istället driver hon den här processen.

Men när dagensmedia.se når den sparkade kvinnan hävdar hon i sin tur att hr-chefen ljuger.

– Visst har de sagt att jag är välkommen tillbaka men det var ju långt efteråt och då var redan den här processen igång. Jag vill inte komma tillbaka efter så lång tid när det har hänt så mycket. Vi har ju dessutom försökt att förlikas utan att lyckas. Man kan inte komma tre månader senare och säga att jag är välkommen tillbaka.

Du har inte sagt upp dig?

Nej, det har jag ju inte. Och det är ju där tvisten ligger. Det är en soppa och nu måste vi dra det inför tingsrätten.

Hon vill inte heller kännas vid att hon på eget bevåg ska ha städat undan sina tillhörigheter.

– Nej, nej det stämmer inte. Karin Lennmor (chefredaktör Svensk Damtidning) hade redan tagit den här andra personens parti och bad mig komma in och lämna in min avskedsansökan. Jag fick till och med be min dotter komma in och hjälpa mig att flytta sakerna.

Karin Lennmor ska också ha betett sig "hotfullt", enligt den sparkade kvinnan.

– Hon sa i flera omgångar att jag måste lämna in min avskedsansökan. Om jag sa upp mig skulle jag få tre månader men om jag inte gjorde det skulle jag få gå på dagen utan någonting.

Hur kändes det när du insåg vilket misstag du begått med det felskickade sms:et?

– Ja du, det var det värsta ögonblicket i mitt liv. Det högg till i magen. De flesta av oss har väl skickat ett sms eller mejl fel men jag insåg direkt att det här inte skulle bli lätt. Det var därför jag försökte be om ursäkt och förklara vad som hänt. Det var hemskt förfärligt, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt tycker jag att mitt straff blev lite för hårt. Jag har jobbat på Svensk Damtidning i 28 år och hade 11 månader till pensionen. Vill de att jag ska sluta ville jag ha lite mer tid än tre månader. Nu måste jag driva det vidare och det är jättetråkigt, men det känns som jag blev utsparkad.

Läs också:

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.