Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag18.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Sörmlands Grafiskas besked – fortsätter en månad

Publicerad: 8 Januari 2016, 09:54
Uppdaterad: 8 Januari 2016, 10:05

Trots konkursen – Sörmlands Grafiska lovar att fortsätta trycka tidningar i minst en månad till. Sveriges Tidskrifter: "Rekommenderar att ha en plan B".


Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Tryckeriet Sörmlands Grafiska försattes i tisdags i konkurs – efter HD:s dom som slår fast att tryckerier ska ersätta sina kunder för Skatteverkets krav i tryckerimomshärvan.

För Sörmlands Grafiska handlar det om uppemot 70 miljoner kronor, varav Aller Media efter en dom i Nyköpings tingsrätt ska få 17,3 miljoner kronor.

Förutom att medierna vill få betalt av tryckeriet är många tidskriftsförlag beroende av Sörmlands Grafiska för att trycka sina tidningar. Exempelvis har Bonnier Tidskrifter haft Sörmlands Grafiska som huvudtryckeri.

I går träffade konkursförvaltaren Mikael Kubu ledningen för Sörmlands Grafiska. Beskedet till anställda och kunder är nu att verksamheten fortsätter som vanligt i minst en månad.

– Vi kommer att utreda möjligheterna att sälja rörelsen. Det är fokus nu, men först och främst att se till att kunderna, de tidningar som trycks, att de trycks på ett oförändrat sätt åtminstone den första månaden, säger han till P4 Sörmland.

Det ska enligt Mikael Kubu finnas ”ett antal intressenter” som har visat intresse för att ta över Sörmlands Grafiska – trots de många rättsprocesser som pågår mot tryckerier där förlag kräver ersättning.

Dagens Media kunde i går publicera listan över de medieföretag som fortfarande har öppna tvister mot Sörmlands Grafiska. Om tryckeriet inte kan räddas är deras fordringar ytterst osäkra.

Branschorganisationen Sveriges Tidskrifter lugnar dock medierna genom att peka på att Skatteverket, enligt en tidigare dom i Högsta förvaltningsdomstolen, har ansvar för att Sörmlands Grafiskas kunder hålls skadelösa vid en konkurs.

”Vi har även haft kontakt med Skatteverket och återkommer med mer information så snart vi haft möte med dem”, skriver Sveriges Tidskrifter på sin sajt.

Vidare skriver Sveriges Tidskrifter att utgången av processen kring Sörmlands Grafiskas framtid är oviss.

”Vi rekommenderar våra medlemmar att ha en plan B för tryckning efter denna första månad”.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.