Skurk ”uppmanar till brott” – förbjuds av kriminalvården

2011-03-29 14:21  

Tidningen Skurk skickar gratisexemplar till landets alla anstalter. Men nu förbjuds tidningen av kriminalvården.

Rättsmagasinet ”Skurk”, med den dömde annonsbedragaren Raja Arlevin som ansvarig utgivare, lanserades i slutet på förra året.

Då tidningen ska göra kriminaljournalistik utan att vara beroende av poliskällor är man desto mer mån om att de intagna på landets anstalter ska få läsa tidningen.

– Vi vill sprida tidningen och i takt med att de läser den räknar vi med att få tips inifrån, säger Dick Sundevall, redaktionschef på Skurk.

Därför har tidningen skickats gratis till alla så kallade förtroenderåd på anstalter i Sverige. Men på Kriminalvårdens anstalt i Umeå blev det stopp.

Där har tidningen Skurk totalförbjudits.

”Tidskriften Skurk uppmanar indirekt till brott och innehåller beskrivningar på föremål som kan användas som brottsverktyg. Den innehåller även kriminella värderingar och attityder vilket får nekas om den intagne genomgår behandling”, skriver Kriminalvården i sitt beslut.

Beslutet är nu JO-anmält.

Och Dick Sundevall ger inte mycket för Kriminalvården i Umeås beslut.

– Det är ett utmärkt exempel på Kriminalvårdens godtycke. Vi har ju skickat tidningen till alla anstalter och bara i Umeå har man reagerat så här, säger han och fortsätter:

– Vad jag förstår är frågan nu uppe på högsta nivå inom Kriminalvården.

Förutom dömda brottslingar får även samtliga ledamöter i justitieutskottet tidningen Skurk gratis.

– Vi skickar ut den såhär i början för att sprida tidningen, säger Dick Sundevall.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt