Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Skattesmäll för Bingo Rimér

Publicerad: 16 januari 2013, 12:20
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

Bingo Rimér, flickfotograf och chefredaktör för Moore, har enligt Skatteverket inte skattat för sina inkomster från ett thailändskt bolag. Nu får han dryga böter, men Bingo Rimér själv säger att han tänker överklaga beslutet.


Bingo Rimér tvingas betala hundratusentals kronor i skatt och straffskatt. Det beslutade Skatteverket i dag.

Bakgrunden är att Bingo Rimér har varit anställd som internationell marknadschef på det thailändska bolaget URL Co. Ltd sedan 2009. Men trots att Bingo Rimér har haft en fast månadslön från bolaget hävdar Skatteverket att den mångsysslande medieentreprenören inte betalat någon svensk skatt för inkomsterna.

Bingo Rimér själv hävdar samtidigt att han inte haft någon anställning – och att han därmed inte fått någon lön – samt att han bott i Thailand under perioden.

"Vid möte uppgav du att du inte haft någon anställning hos URL, att lönespecifikationema helt saknar substans och att du inte erhållit någon lön från URL", skriver Skatteverket.

Men den förklaringen köper inte Skatteverket, som inledde sin utredning i samband med att Bingo Rimér lämnade in en låneansökan tillsammans med ett arbetsgivarintyg från URL.

"Enligt av dig numera lämnade uppgifter skulle din lön från URL ha uppgått till 50 000 THB per månad och ha upphört i april 2010. Det kan konstateras att detta motsägs av de uppgifter som du har lämnat till banken, i vilka det framgår att du har haft lön från URL även under juni till och med augusti 2010. Av nämnda intyg från URL framgår inte annat än att det är fråga om ett arbetsgivarintyg i en pågående anställning" skriver Skatteverket.

Skatteverket slår också ner på påståendet att Bingo Rimér varit bosatt i Thailand.

"För inkomståren 2010 och 2011 kan inledningsvis konstateras att du - utifrån vad som framkommit vid utredningen samt av dig lämnade uppgifter - överhuvudtaget inte varit bosatt i Thailand under denna tid".

– Jag tycker att beslutet till viss del saknar grund. Det är ett omfattande arbete som Skatteverket har gjort och då tycker jag att det är tråkigt att de baserar så mycket av beslutet på svaga grunder, säger Bingo Rimér till dagensmedia.se angående Skatteverkets beslut.

Bingo Rimér vänder sig främst mot påståendet att han varit anställd på URL. Samtidigt menar han också att han har haft planer på att starta ett liv i Thailand.

– Innan jag träffade Katrin hade jag någon slags idé om att befinna mig mycket i Thailand. Jag hyrde ett hus och skaffade visum. Jag hade en dröm om ett liv där men när jag träffade Katrin så lade jag de planerna på hyllan, säger han.

Även Bingo Rimérs Hong Kong-registrerade bolag Bingo Rimér Enterprise Ltd upptaxeras för obetald skatt och arbetsgivaravgifter.

Totalt tvingas Bingo Rimér nu betala drygt 391 000 kronor till Skatteverket. Dagensmedia.se har varit i kontakt med en handläggare på Skatteverket som bekräftar beloppet.

Bingo Rimér säger att han har konsulterat sin advokat och att han tänker överklaga Skatteverkets beslut.

– De har gjort något slags skönstaxering och det känns som att de skjuter från höften. De synpunkter de har haft som jag har varit ense om har jag reviderat och tagit upp i min deklaration. Men den här delen saknar grund och därför ska jag överklaga, säger han.

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.