Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Skäringer svarar efter juice-debaclet – Aftonbladet backar

Publicerad: 24 mars 2014, 08:13
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:43

Aftonbladets publisher slår fast att de borde agerat annorlunda i fallet med Mia Skäringer. Skådespelerskan kommenterar även händelsen på sin blogg.


Mia Skäringers debattartikel på Aftonbladet om dieter, hälsohets och viktideal fick hård kritik då det framgick att skådespelerskan inlett ett bloggsamarbete med juiceföretaget Proviva.

I sin blogg konstaterar Jan Helin att Aftonbladet borde ha försett Mia Skäringers debattartikel, som beskylldes för att vara reklam förtäckt under en journalistisk mantel, med en text som tillkännagav skådespelerskans koppling till Proviva.

"Det hade med ett modeord gjort publiceringen transparent och läsaren hade själv kunnat bedöma om Skäringers text hade något att tillföra trots att hon sålt sitt engagemang i dietfrågor till ett juiceföretag." skriver Jan Helin på sin blogg.

Mia Skäringer kommenterar nu händelsen i sitt första blogginlägg för juiceföretaget. I sin version av händelsen skriver Mia Skäringer att hon föreslog att kopplingen skulle behandlas med transparens redan från start.

"Jag är tacksam för att Aftonbladets Jan Helin har så pass mycket sanning i skjortärmen att han nu berättar i sin krönika att jag hela tiden var ärlig med att jag skulle blogga på företagets hemsida. Jag var också den som föreslog att vi skulle vara transparenta med min koppling till proviva och länka från krönikan in på min blogg för vidare reflektioner angående hälsostress. Att det inte skulle vara någon hemlighet. Men Aftonbladet valde annorlunda." skriver hon på sin blogg.

Mia Skäringer bedyrar även att hon inte fått betalt för Aftonbladet-krönikan, att hon skrev den i sin helhet och att den inte kontrollerades av Proviva innan publicering.

Enligt skådespelerskan ska hon tillsammans med sin agent ha förslagit att länka till Proviva-bloggen i debattartikeln på Aftonbladet. Redaktören var enligt Mia Skäringer av en annan åsikt.

"När jag och min agent kontaktade Aftonbladet var vi helt transparenta med att jag skulle blogga om hälsostress på Provivas plattform, vi föreslog för debattredaktören att länka till bloggen under texten. Debattredaktören svarade då att det inte skulle se bra ut, att det skulle se ut som om jag var köpt och läsarna skulle bli besvikna. Han frågade om vi fått betalt av proviva för krönikan och vi svarade: Nej. Han beslutade sig för att publicera texten." skriver Mia Skäringer på sin blogg.

LÄS OCKSÅ:

Pär Ullrich

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.