Situation Sthlm-chefen: "Jag blev så otroligt glad"

2015-10-24 09:52  

För Dagens Media berättar Ulf Stolt om Situation Sthlm, stavfel och vad han gör en vanlig helg.

I går släpptes nomineringarna till årets journalist - som kommer att prisas på Tidskriftsgalan i november.

En av de nominerade är Situation Sthlms chefredaktör Ulf Stolt.

– Jag blev så otroligt glad när jag fick nomineringen. Det känns väldigt hedrande.

Ulf Stolt var med från starten av Situation Sthlm och har varit tidningens chefredaktör sedan 1997. Enligt honom har en del av framgångarna att göra med att Situation Sthlm varit en del av Stockholm i snart tjugo år.

– Vi gör en snäv lokaljournalistik i magasinsformat och allt vi gör är väldigt lokalt förankrat. Under de här 20 åren har vi varit med och berättat en långsam berättelse om Stockholm.

Han fortsätter:

– Situation Sthlm har under sin livstid gått från att vara en "svajig" verksamhet till ett proffessionellt företag. Vi har bara blivit bättre på det vi gör under den här tiden.

Under sina år vid tidningen minns Ulf Stolt speciellt en händelse som inträffade på redaktionen.

– Vi hade stavat fel på Johan Rheborgs namn, vi hade satt "h"-et på fel sida och jag skämdes något så otroligt. Det var så pinsamt att vi varje morgon gick in med en tuschpenna och kladdade över en del av namnet i alla tidningarna. Då kunde vi ju bara skylla på att tryckeriet gjort fel. Det var ändå en liten rolig grej nu när man ser tillbaka på det men jag skämdes så mycket just då.

Situation Sthlm säljs av hemlösa människor på gatan. Försäljarna köper tidningen för 25kr och säljer den sedan vidare för 50kr.

– Våra försäljare är vårt allt. Det är därför vår tidning finns. De är vår ryggrad och vårt ansikte utåt. Det är för dem som vi skriver.

I tidningen finns även en sektion som heter ”Hemlös – med egna ord”. Där skriver, tecknar och fotograferar de hemlösa om saker som berör dem.

Under en vanlig helg brukar Ulf Stolt spela bas och läsa, nu senast Patti Smith och Patrick Modiano. Men just den här helgen befinner han sig i Spanien med sin fru Pia Stolt.

– Vi ska bara åka runt här i de olika byarna och ha det fint. Antagligen kommer vi fira nomineringen en del med.

Ulf Stolt har suttit som chefredaktör sedan 1997 och han har inga planer på att lämna posten.

– Jag trivs så otroligt bra med det jag gör idag och jag hoppas att jag får vara kvar så länge jag skriver bra och vettiga saker.

Ulf Stolts lördagslista:

<iframe src="https://embed.spotify.com/?uri=spotify:user:dagensmedia:playlist:6iSH6IWyCuSG6VMp01lRBI" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true"></iframe>

Frida Nygren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt