Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Silviaboken riskerar att knäcka MDG Publishing

Publicerad: 5 juni 2015, 09:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

MDG Publishing blev sittandes med tusentals exemplar av drottning Silvias jubileumsbok. Nu ansöker bolaget om rekonstruktion.


Ämnen i artikeln:

Kungliga Magasinet

MDG Publishing är enligt egen uppgift ett förlag som gett ut ”både tidskrifter och böcker samt även kundtidningar och facklitteratur”.

När Moderna Tidskrifter sålde tidningen ”Kungliga Magasinet” uppgavs chefredaktören Roger Lundgren och MDG Publishing vara de nya ägarna.

När drottning Silvia fyllde 70 år stod förlaget också bakom en uppmärksammad jubileumsbok, som kom till på initiativ av den forne vice statsministern Maud Olofsson.

”Med denna bok vill vi visa en annan bild av vår drottning – kvinnan, ledaren och entreprenören – med hopp om att vi alla ska få en mer fullödig bild”, skrev Maud Olofsson om boken som författades av Roger Lundgren.  

Nu har MDG Publishing, på grund av stora skulder, ansökt om företagsrekonstruktion för att undvika konkurs. Av rekonstruktionsansökan framgår att jubileumsboken om drottningen riskerar att knäcka förlaget.

”Dessvärre såldes antalet tryckta böcker ej slut och bolaget blev sittandes med ett större lager av den enskilda boken”, står det i rekonstuktionsansökan.

Ägaren Christer Carlsson tror att förlaget ska kunna lyckas med en rekonstruktion, som ofta bygger på att fordringsägarna accepterar att skriva ned sina krav. I dagsläget uppgår skulderna till omkring 700 000 kronor.

– Vi tror att vi ska kunna nå fram med en rekonstruktion. Dels handlar det om att lindra skadan för våra fordringsägare, dels har vi ambitionen att kunna fortsätta med förlagsverksamheten och ge ut böcker, säger han till Dagens Media.

Enligt Christer Carlsson såldes förstaupplagan av drottning Silvias jubileumsbok slut. Den stora missen var att den kompletterande upplagebeställningen blev på tok för stor.

– Man kan säga att boken inte har sålt, men man kan också säga att det helt enkelt beställdes för många böcker.

Christer Carlsson uppger att uppemot 8 000 exemplar har sålts och att förlaget nu har uppemot 4 000 exemplar kvar på lager.

MDG Publishing har sedan tidigare sålt sin andel i Kungliga Magasinet.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Kungliga Magasinet

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev