Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Sigge Eklund rasande på Filter: "Känns lömskt"

Publicerad: 1 april 2014, 07:21
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:42

UPPDATERAD. Ett rejält bråk har blossat upp mellan författaren Sigge Eklund och magasinet Filter.


Ämnen i artikeln:

Sigge EklundFilter

Det var i samband med Filters reportage om Sigge Eklund och hans familj som författaren i sin podcast gick till rasande attack på Filter.

Sigge Eklund hävdar bland annat han inte fick förklarat för sig att artikeln skulle handla om hela hans familj och att han inte fick läsa sina citat.

Filter valde då att svara på Sigge Eklunds kritik på sin sajt.

" Sigge Eklund hade uppenbarligen föredragit om vi publicerade ett höviskt, idoliserande personporträtt på honom inför släppet av hans nya bok (så som så många andra tidningar nu antingen har gjort eller är på väg att göra). Så blev det inte. Därför är han besviken på Filter samt på skribenten Marcus Joons. Detta är helt i sin ordning", skriver tidningen.

Enligt Filter ljuger Sigge Eklund upprepade gånger, när han bland annat säger att han inte fick läsa sina citat. Hans version kallas både för osann och orimlig.

" Det är en journalistisk naturlag att den som har en väldigt skruvad självbild kan bli kränkt av att porträtteras på ett sätt som inte stämmer överens med den egna verklighetsuppfattningen. En annan naturlag lyder: ju mer hysterisk motreaktion – desto större komik".

Men Filters svar har gjort flera förbannade. Bland annat skriver Eric Rosén, redaktör på Aftonbladet-sajten Politism, att Filter har en osedvanligt otrevlig ton.

Sigge Eklund själv kallar reportaget om honom och hans släkt för ett lustmord och har nu lagt upp mejlkorrespondensen med Filters reporter på sin sajt för att visa att han inte ljuger.

" Ni kallar mig lögnare på er hemsida. Nu börjar jag bli irriterad på riktigt", skriver Sigge Eklund på Twitter.

– Det är upprörande att de har en sådan otroligt otrevlig ton där de raljerar över min reaktion. Att de har mage att göra det när de har beskrivit artikeln som något annat än vad den faktiskt var, säger Sigge Eklund när Dagens Media når honom.

Sigge Eklund poängterar att han inte är upprörd över själva artikeln utan över arbetsmetoderna.

– Jag har ju inte bestridit något i artikeln.

Sigge Eklund menar att Filter nu riskerar att förstöra sin trovärdighet.

– På lång sikt förlorar en journalistisk produkt på att föra intervjuobjektet bakom ljuset. Sådant här sprider sig. Den här journalisten tillbringade ganska mycket tid med mig och att han egentligen höll på att skriva en artikel där han ville utmåla min familj som narcissistisk istället för att skriva om min bok känns lömskt, säger han och fortsätter:

– Som tur är finns allt i mejlen. Jag tror att alla som läser meljen förstår att jag blev ganska förvånad över artikeln.

De skriver att du har en väldigt skruvad självbild, vad tycker du om det?

– Det är inte min självbild som är skruvad utan snarare deras information till mig. Man undrar ju hur de tänker att det ska fungera att jobba på det här sättet. Hur ska folk våga öppna upp sig för deras journalister i framtiden? Om planen är att lustmörda någon och att man faktiskt ljuger om det kommer man få problem.

Kommer du att ställa upp på en intervju med Filter igen?

– Nej och det tror jag inte så många andra heller kommer att göra. Men återigen, det som är upprörande är inte artikeln i sig. De har rätt att beskriva min släkt hur de vill. Det som gör mig irriterad är att de ljög om vad artikeln skulle handla om och att de gör sig lustiga över det på sin sajt.

Får inte artikeln bara mer uppmärksamhet när du tar upp det här i din podcast?

– Jag är inte så rädd för att någon ska läsa artikeln. Jag tycker att det framgår att journalisten desperat försöker utmåla oss till något som våra repliker inte stödjer. Hans ramberättelse är väldigt hård och han driver vissa teser men så fort vi kommer till tals faller hans anklagelser, säger Sigge Eklund och fortsätter:

- Det jag stör mig på är dubbelspelet. Men det kan vara så att tidningen helt enkelt blivit lurad av sin skribent. Det tycker jag är tydligt eftersom att de är så tysta nu. Det blir svårt att försvara det som de skrivit när jag har lagt ut mejlen och de också har blivit lurade. Men jag hoppas och tror att de nu tar ner texten och ber om ursäkt för att de kallar mig lögnare.

När Dagens Media når Offside Press förlagschef Tobias Regnell kan han inte kommentera bråket med Sigge Eklund.

– Jag har väldigt lite koll på det, säger han.

Istället hänvisar Tobias Regnell till Filters chefredaktör Mattias Göransson. Honom har Dagens Media sökt.

LÄS OCKSÅ:

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Sigge EklundFilter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.