Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag23.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Sex sparkas från Bonnier Tidskrifter

Publicerad: 22 Oktober 2012, 06:43
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:07

Totalt sex journalister sägs upp från Bonnier Tidskrifter som ett led i förlagets sparpaket.


Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Uppsägningsförhandlingarna blev precis klara, berättar Krister Berntsson, journalistklubbens ordförande på Bonnier Tidskrifter.

Drygt 50 personer har dessutom beviljats avgångsvederlag, vilket innebär att färre än de 70 tjänster som först aviserades försvinner för förlaget.

– Ur kollektivets synpunkt är vi nöjda med utfallet, men för var och en som får gå är det naturligtvis trist och problematiskt. Vi sörjer med var och en som kommer att lämna, säger Krister Berntsson.

Tre av de personer som sägs upp är inte medlemmar i något fackförbund. Men för medlemmarna har facket lyckats förhandla fram en rätt att byta ut återanställningsrätten, som är på nio månader, mot några månadslöner istället.

– Det handlar om cirka tre månadslöner. Det är ett ganska bra pris för återanställningsrätten och gör att man som individ kan värdera den.

Arbetsgivaren har gjort några avsteg från turordningslistan, vilket handlar om så kallade nyckelpersoner. Huvudsakligen art directors och redaktionschefer.

– När det handlar om våra medlemmar så har vi litat på arbetsgivaren när de säger att det är nyckelpersoner. Men när det handlar om de som inte är medlemmar så har vi krävt en ordentlig motivering. De som inte är medlemmar är ju våra kollegor, men det är inte vårt uppdrag att försvara dem.

Totalt försvinner alltså närmare 60 tjänster från Bonnier Tidskrifter. Färre än de 70 som först aviserades.

– När man lägger varsel så tar man ju alltid i lite grann. Men vi har argumenterat för att det inte skulle gå att driva tidningarna om så många försvann och att det skulle uppstå luckor. Sedan ska vi inte sticka under stol med att en hel del chefredaktörer slogs hårt för sina redaktioner. Till slut fick vi fram ett resultat som alla kunde vara lite missnöjda med.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Bonnier Tidskrifter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.