söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

SD anmäler Dagens Media och Resumé

Publicerad: 30 augusti 2010, 10:44
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:41

Dagens Media och Resumé anmäls till Justitiekanslern för att ha publicerat Sverigedemokraternas reklamfilm.

Ämnen i artikeln:

Dagens MediaSverigedemokraternaResumé

MS

Martin Schori

DT

Dante Thomsen


Bakom anmälan står Sverigedemokraternas presschef Mikael Karlsson. I anmälan till JK skriver han att han vill att instansen prövar huruvida publiceringen bryter mot lagen om hets mot folkgrupp.

Anmälan kom in 02:58 samma dag som reklamfilmen hade sin premiärvisning och rör sajterna Dagensmedia.se, Resume.se samt Sverigedemokraterna.se.

Fredrik Svedjetun, chefredaktör och ansvarig utgivare på Dagens Media:

– Dagensmedia.se är en sajt som rapporterar om medier och marknadsföring, och det är för oss i allra högsta grad journalistiskt motiverat att visa Sverigedemokraternas reklamfilm. TV4 har något helt annat att ta ställning till, det är inte jämförbart, säger han.

Viggo Cavling, chefredaktör på Resumé, har på sin blogg kommenterat beslutet att visa SD:s valfilm.

"Jag är övertygad om att våra 80 000 läsare är mer vakna än Schermans miljoner. Att besöka denna sajt är ett aktivt val. Att hamna mitt i ett reklamblock i TV4 är ett passivt", skriver han.

Pernilla Smith är JK:s handläggare i ärendet och hon berättar att man inte har hunnit titta på anmälan än.

– Vi ska gå igenom ärendet senare under dagen. Det man kan säga nu är att det inte är jättevanligt att man anmäler sig själv på det här sättet.

När TV4 vägrade att sända partiets reklamfilm hänvisade man till - bland annat - lagen om hets mot folkgrupp. Sverigedemokraterna anser dock att TV4:s vägran handlar om "personligt och politiskt motiverat trams från Jan Scherman".

I väntan på juridisk prövning spelar Sverigedemokraterna in en alternativ film.

– Jag utgår fortfarande från att vi får visa den första filmen, men om processen inte skulle hinna blir klar vill vi ha en reservplan, sa Sverigedemokraternas pressekreterare Erik Almqvist till Dagensmedia.se tidigare i dag.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev