Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Ruben Jacobsson sparkas – får fyra miljoner i fallskärm

Publicerad: 15 oktober 2015, 07:55
Uppdaterad: 4 februari 2016, 09:10

LRF Medias vd Ruben Jacobsson kan kvittera ut ett saftigt avgångsvederlag när han nu sparkas från sitt jobb.


Ämnen i artikeln:

LRF Media

Ruben Jacobsson tog över som vd på LRF Media i mitten av 2011.

I morse gavs personalen på det hårt prövade tidskriftsförlaget – där en tredjedel av personalen har sagts upp i ett tufft omställningsprogram – beskedet att Ruben Jacobsson nu tvingas lämna företaget.

Styrelseordföranden Anders Källström motiverar beslutet med att ”de kompetenser som behövs för att leda ett modernt företag är annorlunda i dag än för fem år sedan”.

I klartext har Ruben Jacobsson fått sparken.

– Jag är entledigad, säger Ruben Jacobsson till Dagens Media.

Han menar dock att det inte är ”någon dramatik”, utan att en dialog har förts under de senaste månaderna mellan honom och styrelsen.

– En styrelses viktigaste uppgift är att tillsätta och avsätta vd. Har man uppfattningen att man vill tillsätta en vd med en annan profil så ska man göra det. Det är inget konstigt med det, säger Ruben Jacobsson.

Hade du själv velat fortsätta?

– Jag har ingen kommentar till det. Valet av tidpunkt kan man alltid fundera över, men det är ägarens och styrelsens uppgift att besluta om. Vi har pratat om detta en tid och det kom inte som en blixt från klar himmel.

Ruben Jacobsson ska nu lämna mediebranschen, för att ägna tid åt barnbarnen och göra ”roliga saker”.

Att han blir uppsagd innebär att Ruben Jacobsson, i enlighet med sitt anställningsavtal, får en ordentlig fallskärm.

”Vid uppsägning från arbetsgivarens sida äger verkställande direktör rätt till engångsersättning motsvarande 18 månadslöner efter ordinarie uppsägningstid om 6 månader”, står det i LRF Medias årsredovisning.

Ruben Jacobsson vill själv inte kommentera storleken på sitt avgångsvederlag.

– Den delen av mitt avtal som är offentligt står att läsa i årsredovisningen. Jag kommenterar inte det, säger han.

De senaste åren har Ruben Jacobsson haft en inkomst av tjänst på 2,2 miljoner kronor. Det innebär att han torde kunna kvittera ut ett engångsbelopp på 3,3 miljoner kronor. Inklusive uppsägningstiden landar hans ersättning på 4,4 miljoner kronor. Ruben Jacobsson har även en pensionsförsäkring ”i enlighet med ITP-planen” inom LRF-koncernen.

Annika Boltegård sitter i SJF-klubbens styrelse på LRF Media:

– Jag tycker det är svårt att svara på om avgångsvederlaget är rimligt, men jag kan ju konstatera att vd har ett annat avtal än övriga som har tvingats sluta på förlaget.

Hur tycker du att Ruben Jacobsson har skött uppdraget som vd?

– Han har ju haft ett tufft uppdrag, han kom in precis när vi behövde göra stora nedskärningar, men från fackligt håll har vi alltid haft goda relationer med honom.

LRF Media har under de senaste åren genomgått hårda ekonomiska prövningar, efter att förlaget tidigare växt via förvärv.

2011, året då Ruben Jacobsson blev vd, omsatte bolaget 667 miljoner kronor. 2014 var motsvarande siffra 459 miljoner kronor. Det är en minskning med 31 procent.

Tre av de senaste fyra åren har varit förlustår, sett till rörelseresultat. En rad tidigare förvärv resulterade 2012 i en massiv goodwillnedskrivning som i sin tur ledde till en brakförlust.

Sedan dess har koncernen sålt tidningar och skurit ned rejält. 2014 sjösattes ett större åtgärdspaket där LRF Media fram till 2017 fick klartecken från ägaren att investera 50 miljoner kronor för att bygga nästa generations medier. Digitalisering och en satsning på content marketing var centrala delar av den planen.

– Det sker en enorm omställning i hela branschen där vi och andra har drabbats av minskade intäkter från både läsare och annonsörer. Jag har sedan hösten 2011 hela tiden fått omorganisera, skära kostnader och anpassa företaget. Det har varit ett tufft jobb och personalen har fått utstå mycket. Men man kan inte sitta och rulla tummarna när marknaden viker, säger Ruben Jacobsson om sin tid som vd.

I slutet av 2014 sjösatte LRF Media en massiv nedskärning, där uppemot var tredje anställd fick lämna LRF samtidigt som tidningen ATL flyttades till Stockholm. Det utlöste massiv kritik bland LRF Medias anställda.

Efter chockbeskedet sökte LRF Media istället 19 digitala journalister. Ett tydligt brott mot MBL-reglerna ansåg facket.

– Vi har sagt upp nästan en tredjedel av personalen. Det är klart att det har varit slitigt för personalen och för mig, säger Ruben Jacobsson.

Ni har ofta kritiserats för att ha satsat för sent på det digitala, hur ser du på det i retrospektiv?

– När jag började hade vi inga event och resor, inget inom content marketing och i stort sett noll digitalt. Vi låg långt efter. Nu har vi kommit ganska långt i det digitala, lagt den digitala utvecklingen i ett eget bolag och vi har bra snurr där.

Vad ska du göra nu?

– Jag ska göra roliga saker och ägna mer tid år mina barnbarn.

Ska du lämna mediebranschen helt?

– Ja, jag har jobbat färdigt. Jag har fyllt 60 år.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

LRF Media

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev