onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Resumé polisanmäler Bianca Ingrossos smyckesbolag i samband med granskning

Publicerad: 28 mars 2023, 07:22

Branschtidningen Resumé begärde i samband med en granskning av influerares bolag ut Ani Jewels aktiebok, men vd:n vägrar lämna ut aktieboken. Foto: Tim Aro/TT

Resumé polisanmäler Bianca Ingrossos bolag för brott mot aktiebolagslagen. Företaget som driver varumärket Ani Jewels vägrar lämna ut aktieboken och dess vd Tomaj Sangchi riskerar böter eller fängelse i högst ett år.

Ämnen i artikeln:

Resumé

LH

Leif Holmkvist


Resumé granskar vilka som äger influerarnas bolag. Det sker genom den lagstadgade rätten att ta del av en aktuell aktiebok där ägarnas andelar förtecknas.

Aktiebolagslagen är närmast övertydlig, dess femte kapitel, första paragrafen säger:

”I ett aktiebolag skall det finnas en aktiebok. Aktieboken skall innehålla de uppgifter om aktier och aktieägare som föreskrivs i denna lag. Den skall ha till ändamål att ligga till grund för utövandet av aktieägares rättigheter mot bolaget, och ge bolaget, aktieägare och andra underlag för att bedöma ägarförhållandena i bolaget.”

Och i dess tionde paragraf stadgas att den ska vara offentlig:

”I bolag skall aktieboken hållas tillgänglig hos bolaget för alla som vill ta del av den. Om aktieboken förs med automatiserad behandling, skall bolaget ge var och en som begär det tillfälle att hos bolaget ta del av en aktuell utskrift eller annan aktuell framställning av aktieboken.”

Glasklart. Ingen kan neka någon, journalist eller nyfiken medborgare, att få veta vilka som står bakom ett aktiebolag.

Resumé har i tre månader försökt få veta vilka som står bakom Ani Jewels, men dess vd Tomaj Sangchi har hållit sig undan. När de så till sist fick mejlkontakt svarade Tomaj Sangchi med en egen hemkokt lagtolkning:

”Jag förstår att du vill undersöka ägarstrukturen hos vårt företag, men på grund av våra interna policyer, sekretesskrav och skyddet av personlig information kan vi tyvärr inte dela vår aktiebok med externa parter, inklusive journalister. Vi tolkar lagen som ett skydd för aktieägare (ABL) och deras närstående, snarare än som en grund för att dela privat ägares ägarförhållanden med allmänheten. Vi värnar om integriteten och privatlivet för våra delägare och följer strikta riktlinjer för att skydda deras information”, skrev smyckesdirektören till Resumé.

När Resumés reporter hävdade sin lagbundna rätt, utvecklade Tomaj Sangchi sin unika rättstolkning i ett nytt mejl med stöd av ett antal okända juridiska rådgivare:

”Efter att ha gått igenom lagen noggrant och rådgjort med våra juridiska rådgivare har vi kommit fram till svaret som jag skrev till dig i tidigare mejl. På grund av våra interna policyer, sekretesskrav och skyddet av personlig information kan vi tyvärr inte dela vår aktiebok med externa parter. Inte minst när avsikten är att publicera informationen till allmänheten. Du är självklart välkommen att gå vidare med ärendet, men vårt svar förblir oförändrat och med det anser vi att denna fråga är avslutad.”

Men där har direktör Tomaj Sangchi fel, för Resumé polisanmäler nu honom för brott mot aktiebolagslagen. Frågan går nu vidare till avgörande om det är smyckeshandlaren eller lagstiftarna i Sveriges riksdag som har rätt.

”Vägran att låta någon ta del av aktieboken är straffsanktionerad”, skriver enhetschefen Jan Westerberg på Bolagsverket i ett mejl till Resumé och pekar på hur det i aktiebolagslagens 30 kapitel första paragrafen framgår att den som uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåter att hålla aktieboken tillgänglig kan dömas till böter eller fängelse i högst ett år.

Fotnot: Resumé ingår i Bonnier News Business, där även Dagens Media och andra branschtitlar ingår. 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev