Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Restaurangvärldens sajt hackad av islamistgrupp

Publicerad: 20 april 2015, 07:07
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:04

Restaurangvärldens sajt visade budskap från islamistisk hackergrupp – attacken polisanmäls.


Ämnen i artikeln:

hackerattack

Stampen-sajten Familjeliv.se, vänstertidskriften ETC och Expressens matsajt ”Mitt kök”. Under det senaste halvåret har flera svenska mediesajter hackats. Istället för deras ordinarie innehåll har politiska budskap mött besökarna. I de två senare fallen handlade det om budskap från islamistiska grupper.

Under helgen drabbades även tidningen Restaurangvärldens sajt.

”Hacked by Fallaga Team”, stod det bland annat.

– Det är skittråkigt. Men det är inte en attack som är riktad specifikt mot oss. De skrapar hela nätet för att hitta sajter som går att komma åt, säger Henric Jöraas, marknadsansvarig på förlaget Mediavänner, som ger ut Restaurangvärlden.

"Fallaga Team" är enligt flera internationella medier en tunisisk hackergrupp med en islamistisk agenda. Enligt Mashable deltog ”Fallaga Team” i den räd av samordnade hackerattacker mot franska sajter som skedde i efterspelet av terrorattacken mot Charlie Hebdo.

Henric Jöraas säger att Mediavänner inte har gjort någon djupare analys av budskapet i helgens hackerattack mot Restaurangvärldens sajt.

– Det var någon form av budskap. Men jag försökte bara stänga ned sajten så fort som möjligt.

I skrivande stund ligger sajten nere. Mediavänner har även tidigare drabbats av hackerattacker och polisanmäler händelsen.

– Vi polisanmäler och försöker att täppa igen säkerhetshålen.

Hackergruppen tros ha kommit in i systemet via förlagets FTP, och därmed kunnat ladda upp eget innehåll till Restaurangvärldens sajt.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

hackerattack

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.