Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Ratsit ger ut tidning – med alla svenskars betalningsanmärkningar

Publicerad: 8 juni 2015, 12:18
Uppdaterad: 6 december 2015, 11:59

Nu ska alla svenskars betalningsanmärkningar offentliggöras, kan Dagens Media berätta.


Kreditupplysningssajten Ratsit.se orsakade ramaskri när den lanserades 2006. Via ett utgivningsbevis utnyttjade sajten en lucka i lagen – och gav vem som helst möjligheten att anonymt via nätet kolla upp vad kollegan eller grannen tjänade.

Det satte Skatteverket senare stopp för. Ratsit tvingades snart att skicka ut en kopia till den som kreditupplysningen berör.

Motdraget från Ratsit blev 2008 den så kallade Ratsitkatalogen, en fysisk katalog där inkomstuppgifter för uppemot 39 000 personer åt gången kunde beställas.

Nu, kan Dagens Media avslöja, planeras en helt ny katalog. Den 2 juni beviljade PRV utgivningsbevis för en ny periodisk skrift, med utgivning fyra gånger per år.

Lanseringen är tänkt att ske på onsdag, med stora annonser på Ratsit.se och i mejlutskick.

Men redan i dag kan Dagens Media berätta att Ratsit planerar att ge ut en katalog som innehåller uppgifter om betalningsanmärkningar för alla svenskar över 18 år. Totalt handlar det om 290 editioner – en för varje svensk kommun – som ska säljas för 199 kronor styck.

Förutom uppgiften om betalningsanmärkningar ska katalogerna även innehålla inkomstuppgifter.

– Det är en klassisk taxeringskalender, fast vi har adderat negativ information i form av betalningsanmärkningar, säger Anders Johansson, vd för Ratsit och registrerad som ansvarig utgivare för katalogen.

Konkret ska det för varje person framgå ifall vederbörande har betalningsanmärkningar eller inte.

Informationen kommer från kreditupplysningsföretag, där en betalningsanmärkning sparas i tre år.

Anders Johansson tror inte att den nya katalogen kommer att ge upphov till kritik och uppger att bolaget i förväg har stämt av produkten med Skatteverket.

– Detta är helt lagligt och jag har svårt att tro att det kommer att leda till kritik. Det är en helt annan sak när det handlar om en fysisk produkt. Vi får inte ge ut uppgifterna i form av en databas, säger Anders Johansson.

Han säger att målgruppen är privatpersoner som vill kolla upp andra privatpersoners ekonomi inför affärer, som exempelvis bostadsuthyrningar. Anders Johansson tror även att företag kan vara intresserade av att köpa informationen, som också kan levereras på CD-skiva.

Formellt ges den nya katalogen ut av Ratlibris AB, som äger utgivningsbeviset. Både Ratsit och Ratlibris ägs av bolaget Checknode AB, som i sin tur ägs av Anders Johansson och Lars Save (tidigare vd för Bisnode).

Sedan tidigare finns Taxeringskalendern, som ges ut i ett antal editioner främst baserat på län. Bakom den står Kalenderförlaget. I Taxeringskalendern finns en lägre gräns för vilka personers inkomster som redovisas. Någon sådan gräns kommer Ratsits katalog inte att ha.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev