Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag29.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Raseri mot Gamereactor – listar spelvärldens "skrytigaste strutar"

Publicerad: 1 November 2013, 07:59
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:57

Speltidningen Gamereactors lista över spelvärldens "skrytigaste strutar" får svidande kritik och anklagas för att vara sexistisk. Men chefredaktör Petter Hegevall tycker att kritiken är överdriven.


Det är i det senaste numret av Gamereactor som tidningen drar sitt strå till stacken i kampen mot bröstcancer genom att lista spelvärldens "skrytigaste strutar".

Detta för att uppmärksamma att tidningen skänker pengar till Bröstcancerfonden.

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig och i de sociala medierna får nu tidningen svidande sexist-kritik.

Gamereactors chefredaktör Petter Hegevall tycker att kritiken är onödigt hård.

– Vi insåg givetvis att vissa inte skulle gilla listan men jag tycker att reaktionerna är extremt överdrivna. Jag köper att folk tycker att det är barnsligt och valpigt och den är kanske inte smakfull, men jag tycker att vi ändå höll en ganska bra nivå, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– För oss handlar det här inte om de snyggaste brösten. Det var meningen att det skulle vara skoj och samtidigt belysa ett jävligt allvarligt problem.

Petter Hegevall berättar att han själv har en släkting som dött i sviterna av bröstcancer.

– Det är absolut inget att skratta åt men vi ville ändå göra en lättsam grej. Jag förstod att det här skulle sticka i ögonen på folk men jag jag trodde inte riktigt att det skulle bli ett sånt här rabalder. Det har speltats upp till en enorm grej.

Enligt Petter Hegevall var det redaktionens enda kvinnliga medarbetare som kläckte idén till "skrytigaste strutar"-listan.

– Det är det som är det ironiska. Vi diskuterade i två veckor innan vi bestämde oss för att sjösätta idén och jag kan tycka att det är lite typiskt att det blir så här, säger han och fortsätter:

– Jag är uppväxt med mina syrror, min morsa, min mormor och ingen har mer respekt för kvinnor än jag. Nu blir jag kallad för mansgris och chauvinist. Min fästmö säger att det inte kan bli knasigare än så här.

Samtidigt kan man ju undra vad "snygga strutar" har med cancer att göra?

– Vår tanke var bara att belysa att på ett enkelt och roligt sätt belysa ett jävligt allvarligt problem. Istället för att lägga in en bild på Rosa Bandet och berätta att vi skänker pengar till Bröstcancerfonden gjorde vi så här.

Ångrar du att ni tryckte listan?

– Både ja och nej, Jag tycker att det är jättetråkigt att det är supermånga som inte tycker att listan var ett dugg rolig och det ångrar jag såklart. Men samtidigt, det här var ett kanske ett misslyckat skämt men det är bättre än att inte göra någonting, säger Petter Hegevall och fortsätter:

– Det jag ångrar mest är att den här kritiken överskuggar det faktum att vi har gjort ett av våra bästa nummer någonsin av papperstidningen.

Spelvärlden anklagas ju ofta för att vara grabbig och sexistisk, kan inte er lista spä på bilden av att det är så?

– Jo visst kan man se det som vatten på kvarnen. Men det var också det vi ville skoja lite om. Samtidigt nymoraliseras det så mycket i kulturen just nu och spelbranschen är verkligen utsatt för detta. Man säger att den är grabbig och sexistisk säger han och fortsätter:

– Men jag tycker inte att det stämmer längre. Särskilt inte i år när de starkaste karaktärerna i många av de största spelen är kvinnor.

Slutligen vill Petter Hegevall återigen poängtera att listan ska ses som ett skämt.

– Jag tycker faktiskt att man får sätta saker och ting i någon slags proportioner ibland. Folk på Twitter agerar som att det här är det absolut västa som någonsin har hänt. Ibland kan man faktiskt backa en gnutta och konstatera att vi är fjantiga eller barnsliga men man behöver inte måla upp oss som världens sämsta människa som vissa har gjort. Då tycker jag att man har gjort det här till en större grej än vad det är.

UPPDATERING:

Efter att den här artikeln publicerats hör den tidigare Gamereactor-skribenten Pard Madrid av sig och vill poängtera att hon inte har något med bröstlistan att göra.

Hon är den kvinnliga redaktionsmedlem som Petter Hegevall troligtvis refererar till, men berättar att hon redan hade slutat när tidningen trycktes.

" Jag hade aldrig sett eller hört om de "skrytiga strutarna" eller donationen till Bröstcancerfonden innan dess", skriver hon i ett mejl till Dagens Media.

Enligt uppgift från Jonas Mäki, assisterande redaktör på Gamereactor, kommer idén till bröstlistan i själva verket från en annan person.

" Denna idén kom från min älskade sambo", skriver han på Twitter.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.