Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Polis rasar mot tidningen Amelia

Publicerad: 17 juli 2019, 06:40

Polisen reagerar på Amelias reportage som hävdas normalisera så kallad sugardating. Polisen klassar fenomenet som sexuella övergrepp.

Amelias reportage ”kvinnor som tänder på makt” får svidande kritik av polisen Simon Häggström som är specialiserad på prostitution. Publiceringen påstås normalisera ett fenomen som polisen klassificerar som sexuella övergrepp.


Ämnen i artikeln:

Amelia

 

I senaste numret av tidningen Amelia finns reportaget ”Kvinnor som tänder på makt och pengar”. Startuppslaget är bildsatt med dollarsedlar, unga kvinnor med designväskor över armen och lyxiga klockor. 

Reportaget har fått polisen Simon Häggström, som är specialist på prostitution, att reagera. Förra veckan publicerade nämligen Noa, polisens operativa avdelning, en debattartikel på Aftonbladet som varnar för en oroväckande utveckling vad gäller fenomenet sugardating. 

I reportagets ingress frågar sig tidningen Amelia var gränserna går mellan så kallad sugardating och prostitution. Intervjupersonen Alice berättar sedan i brödtexten hur hon dejtar förmögna män för att få lyxiga accessoarer, skönhetsbehandlingar och resor. Hon betalar med sitt sällskap och ibland med sex. Bland annat skriver Amelia:

”Den dyraste gåva Alice har fått är en klocka för 20 000 kronor och en skräddarsydd kappa. Men det är småpotatis i jämförelse med upplevelserna[...]”

Intervjupersonen, som egentligen heter något annat, beskriver vidare hur hon blir kåt av hur männen trånar efter henne, och hur sexigt det är att vara med mäktiga förmögna män.

På sin Facebookssida reagerar polisen Simon Häggström starkt mot vinkeln i Amelias reportage. Han skriver:

”Med löften om ett liv i lyx och glamour lockas mindreåriga flickor och pojkar in i ett liv i prostitution där allt fler får sina liv sönderslagna[…]

”Samtidigt som vi försöker varna barn, ungdomar och vuxna om farorna publicerar Amelia denna artikel om exakt samma fenomen[...]

”Texten är inget annat än en fullständig normalisering av handeln med kvinnors kroppar och det är exakt sånt här som gör att barn och ungdomar tar steget in i den här världen. Otaliga gånger har vi suttit ner med unga tjejer som lurats att tro att detta är en form av dejting men i själva verket hamnat i situationer där de känt sig tvingade till sex eftersom det är vad männen förväntat sig”.

Simon Häggström, som taggat tidningen Amelia i inlägget, frågar sig varför Amelia beskriver sugardating som lyxdejting, medan polisen kategoriserar det som sexuella övergrepp, och varför man inte pratat med en företrädare från exempelvis föreningen ”Inte din hora”, till texten. 

Simon Häggströms inlägg har i skrivande stund 3600 delningar på Facebook. Det publicerades den 15 juli, och besvarades redan samma kväll av tidningen Amelia, som tar till sig av kritiken. Chefredaktören Maria Sognefors skriver på tidningens sajt att de haft en för lättsam syn på fenomenet sugardating – men att de aldrig haft för avsikt att glorifiera. Hon skriver:

”Amelia tar avstånd från alla typer av sexuella övergrepp och all form av människohandel”. 

[...] Amelia har en tradition av att lyfta samhällsfenomen och skapa debatt, men att tidningens grundvärderingar ifrågasatts i och med den här artikeln  är beklagligt, och jag tar på mig det fulla ansvaret för det”.

Amelias chefredaktör avslutar med att bjuda in polisen Simon Häggström till ett samtal om hur man kan motverka sexuella övergrepp i samhället.

Dagens Media har varit i kontakt med Maria Sognefors, som inget har att tillägga utöver skrivelsen på Amelias sajt.

Janne Naess

Reporter

janne.naess@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Amelia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev