Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Tidskrifter

Per Holknekt får rätt mot Hänt Extra

Publicerad: 20 November 2012, 12:16
Uppdaterad: 6 December 2015, 14:04

Hänt Extra publicerade en artikel där det framstod som att kläddesignern Per Holknekt är en pedofil. Nu klandras kändistidningen av Pressens opinionsnämnd.


Ämnen i artikeln:

Hänt Extra

"Lena PH:s man skickade sex-sms till min dotter". Så lyder en av rubrikerna i nummer 29 2012 av Hänt Extra. I artikeln, som bygger på sms skickade från Per Holknekt, beskriver kändistidningen hur skillsmässan mellan Lena Philipsson och Per Holknekt har antagit "helt nya dimensioner".

I artikeln intervjuas också mamman till den 14-åriga flicka som tagit emot sms:en. Hon säger dock att Per Holknekt, som även fick sig en utskällning av flickans pappa, förmodligen bara slagit fel nummer – att han begått ett misstag.

Trots det valde Hänt Extra att publicera artikeln, vilket i sin tur fick Per Holknekt att anmäla tidningen till Pressens opinionsnämnd.

I anmälan skriver Per Holknekt bland annat att han har förståelse för att han är en offentlig person som får acceptera att han granskas närgånget av media, men att Hänt Extra nu gått över gränsen.

"Det Hänt Extra publicerat på sin förstasida gick bara att tolka som att han ville ha sex med minderåriga, att han skulle vara en pedofil. I själva artikel avslöjade tidningen att det som insinuerades i rubriken inte var sant", skriver nämnden om Per Holknekts anmälan.

Hänt Extra hävdar å sin sida att Per Holknekts anmälan var "förvirrad" och menar att rubriken visst har täckning i texten.

"Per Holknekt hävdar att tidningen pekat ut honom som pedofil. Det stämmer inte. Hänt Extra har inget intresse att skriva om pedofili", menar kändistidningen, som också påpekar flickans ålder inte förekommer i artikeln.

Trots de argumenten väljer alltså Pressens opinionsnämnd att gå på Per Holknekts linje och därmed klandra Hänt Extra för brott mot god publicistisk sed. Inte för att tidningen skrivit om ämnet utan för hur det hela har framställts.

"Även om rubriken inte säger att det rör sig om en minderårig flicka så finns det en sådan insinuation. Varför skulle en vuxen kvinna låta sin mamma tala för henne med tidningen?", skriver Pressens opinionsnämnd.

Vidare menar nämnden att det är bra att Hänt Extra i artikeln förtydligar att mamman inte har några misstankar om att Per Holknekt försökt kontakta hennes dotter, men att det inte förtar effekten av rubriksättningen på tidningens förstasida.

"Särskilt allvarligt är att den kränkande rubriken inte bara når dem som faktiskt läser tidningen utan alla som som vid försäljningsställen sett förstasidan eller löpsedeln", avslutar nämnden.

Dante Thomsen

Ämnen i artikeln:

Hänt Extra

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.