Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tidskrifter

Pappersbrist slår mot branschen: ”Stora tidskrifter behöver säkra sin produktion”

Publicerad: 14 september 2021, 12:33

Det råder brist på papper i och utanför Europa, vilket har fått Sveriges Tidskrifter att gå ut med en uppmaning till sina medlemmar.

Foto: Janne Næss

Det kan bli svårt för tidskrifterna att få tag i papper till nästa år. Sveriges Tidskrifters expert på tryck- och pappersfrågor, Åke Persson, uppmanar därför tidskrifterna att vara ute i god tid för att säkerställa produktionen.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Bristen på papper runtom i Europa och utanför har tidigare bidragit till att priset på barnböcker stigit i höjden, vilket bland annat SVT:s kulturnyheter har rapporterat om.

Men pappersbristen slår inte bara mot bokförlagen utan även mot mediehusen, vilket har fått Sveriges Tidskrifter att uppmana sina medlemmar att se till att ha framförhållning när de bokar nästa års produktion.

I ett brev som i dag gick ut till medlemmarna skriver branschorganisationen att dess expert på tryck- och pappersfrågor, Åke Persson, ser det som nödvändigt för att säkra såväl pappersval som för att undvika att stå helt utan papper.

– Det är ett stort problem just nu. Förmodligen är det dock temporärt och kommer att lösa sig en bit in på 2022, säger Åke Persson, som själv är journalist och har kartlagt problemet för sajten Branschkolls räkning, till Dagens Media och forsätter:

– Men för de stora produktioner som i inte har bokat tryck och papper i år så är det i stort sett omöjligt. Och de stora tidskrifter som ska säkra sin produktion för nästa år behöver göra det så snart som möjligt.

Du varnar ju för kommande risker, men har den här pappersbristen hunnit få några konsekvenser ännu?

– De flesta jag har pratat med har hittat papper trots allt, mycket eftersom de stora produktionerna alltsomoftast är årsbokade. Men jag har hört någon tryckare nere i Småland som har fått tacka nej till jobb på grund av pappersbristen.

Hur lyder ditt råd i egenskap av expert i dag?

– Det är att vara ute i väldigt god tid för att säkerställa nästa års produktion. Och problemet är större ju större upplaga man har.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Tidskrifter

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News