Orvestovinnaren Filter firar med tårta

2013-01-31 11:02  

Filter sticker ut. Till skillnad mot de flesta svenska tidningar ökar reportagemagasinet i räckvidd. – Vi är glada, men vill ogärna dra för stora växlar på det, säger chefredaktören Mattias Göransson.

På Filters redaktion är stämningen god efter gårdagens besked att räckvidden ökar med 16,13 procent.

– Vi ska fira med tårta, säger Mattias Göransson.

Vad beror era framgångar på, tror du?

– Folks behov av berättelser är konstant, men söker sig olika uttryck. Vi har en dokumentärfilmsvåg och det görs fantastiska dokumentärer i radio. Men det verkar finnas färre berättande journalister som skriver på papper.

Och här har tidskriften hittat en nisch. Samtidigt som det finns en bekvämlighet i dagens mediesamhälle där allt finns inom räckhåll genom en knappryckning tror Mattias Göransson att det finns ett behov av originalberättelser.

– Vi är såklart jätteglada att folk vill betala för det, säger han.

I år fyller Filter fem år och har vuxit i stadigt sedan starten. Idag jobbat ett 15-tal personer redaktionen som delas med fotbillstidningen Offside, där en del av verksamheten är integrerad.

– Vi tittar ogärna bakåt och har inga planer på att sluta förändra oss, berättar Mattias Göransson.

Just nu tar boken om Etiopiensvenskarna Johan Persson och Martin Shibbye mycket tid.

Helen Preutz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt